Cultura 05/07/2014

El Canet Rock, un èxit i amb les entrades esgotades

Entre el públic es barregen persones que van viure les edicions dels setanta amb joves generacions amants del rock en català

Acn
3 min

Canet de MarDesprés de 36 anys, el Canet Rock torna a sonar. A les cinc de la tarda s'obrien les portes del recinte del Pla d'en Sala i els primers espectadors entraven uniformats amb barrets i fins i tot paraigües –cau el sol de ple a ple– disposats a agafar lloc per viure més de dotze hores de música en directe. Entre el públic es barregen persones que van viure les edicions dels setanta amb noves generacions que vénen atretes per noms com Manel, Mishima, Love of Lesbian i Els Pets. Fins i tot, pares que reviuen el festival de la mà dels seus fills. El festival ha esgotat les 25.000 entrades que havia posat a la venda.

El rock en català torna a sonar al cap de 36 anys del Canet Rock, un festival nascut els anys setanta en aquesta població del Maresme i que va viure la seva última edició el 1978. En aquella època, el festival es va convertir en un símbol de llibertat i en una trobada multitudinària que va reunir el més rellevant de l'escena musical catalana del moment.

Aquests ingredients es tornen a trobar en aquesta nova edició, on el públic aprofita no només per gaudir de la música en català sinó també per reivindicar la llibertat de Catalunya (són nombroses les estelades i els crits d'"independència" entre les diferents actuacions).

Les portes del recinte es van obrir a les cinc de la tarda i ja no quedava pràcticament cap entrada a la venda. A dos quarts de set ja s'havien esgotat les 25.000 que l'organització havia posat a la venda.

Vells i nous adeptes al Canet Rock

A primera hora de la tarda ja accedien al recinte els primers assistents, entre els quals hi havia públic jove però també persones que quasi 40 anys més tard repetien i, en aquesta ocasió, ho feien acompanyats dels seus fills.

Aquest és el cas de la Roser, de Barcelona, que aquesta nova edició ha repetit amb la seva filla, la Judit. "Jo havia vingut a tots i ara vinc amb ella perquè li agraden els grups i jo tenia ganes de reviure-ho amb ella", explica la mare, asseguda a terra al costat de la seva filla i protegint-se del sol amb un paraigua.

També repeteix en Lluís Nonell, que en les edicions dels setanta venia al festival amb els seus companys de l'institut de Mataró. "Crec que abans era més reivindicatiu, ara el veig més comercial però també he volgut venir", reconeix.

Darrera d'ell una colla de noies porten totes la mateixa samarreta blava que elles mateixes han pintat amb lemes independentistes. Vénen d'arreu de les comarques gironines i també del Maresme. "Hem vingut pels grups i perquè teníem familiars que hi havien vingut i ara que tenim l'oportunitat volem repetir", explica una de les noies, l'Alba Nonell.

A primera hora de la tarda l'entrada de públic va ser esglaonada. La directora del festival, Gemma Recoder, va explicar que tot estava a punt i que era "un somni" poder dir que havien venut totes les entrades. "Hi ha ambient de Canet Rock, gent estirada a terra, gaudint de la música, és molt emocionant", va reconèixer.

Problemes amb Internet

El festival va començar puntual i sense incidents però la xarxa de telefonia i també d'electricitat va registrar problemes des de primera hora de la tarda. Dins del recinte no es podia accedir a Internet –pràcticament des de cap companyia– i això dificultava no només la comunicació entre el públic sinó també que puguessin compartir informació per les xarxes socials. A més, la meitat del poble ha estat sense llum almenys una hora.

Més de 12 hores de música en directe

El primer a pujar a l'escenari va ser Manu Guix, que va interpretar 'País petit' de Lluís Llach i va voler defensar la llibertat d'expressió. Darrera seu, Elena Gadel va fer la seva versió de 'L'àliga negra' de Maria del Mar Bonet. Ells van donar el tret de sortida a més de 12 hores de música. Per l'escenari del Pla d'en Sala hi han passat artistes com Manel, Mishima, Love of Lesbian, Els Pets, Els Amics de les Arts, Blaumut i Joan Dausà.

Entre els grups n'hi ha dos que repetien després de quasi 40 anys: l'Elèctrica Dharma i Jaume Sisa. També va actuar Caïm Riba, fill de Pau Riba, que també va ser present al Canet Rock dels anys setanta.

stats