'Cants oblidats', del Taller de Músics, guanya el premi Puig-Porret

El projecte guardonat aquest dijous al Mercat de Música Viva de Vic explora el llegat dels cantadors gitanos catalans

'Cants oblidats. Explorant el llegat dels cantadors gitanos catalans' és el nom de la iniciativa guanyadora del premi Puig-Porret al millor projecte musical. El guardó, dotat amb 10.000 euros, servirà per desenvolupar un treball que posar en valor i difondre entre el gran públic la tradició flamenca de la comunitat gitana a Catalunya.

'Cants oblidats', que s'estrenarà al Mercat de Música Viva de Vic l'any 2015, se centra en un dels seus principals referents, Joan Clota 'Nen', vocalista i compositor del barri d'Hostafrancs de Barcelona i hereu d'una nissaga de cantadors coneguts per la interpretació del tanguillo català, un dels pocs cants vius del flamenc català. A partir d'una recerca etnogràfica, històrica, literària i musicològica desembocarà en un treball discogràfic i en un espectacle pensat per donar a conèixer aquest univers musical sovint poc conegut.

La proposta, impulsada pel Taller de Músics, reivindica la tradició dels cants flamencs, aflamencats i melismàtics a Catalunya i els seus dipositaris i hereus entre la comunitat gitana catalana. Així, es vol dilucidar les modalitats estilístiques pròpies i específiques dels gitanos catalans en el cant flamenc, promoure aquests cantadors a un públic majoritari i demostrar la validesa estètica i conceptual de la llengua catalana per a tot tipus de cants, inclòs el flamenc.

El veredicte s'ha fet públic aquest dijous just abans del concert inaugural del Mercat de Música Viva de Vic. El jurat ha escollit el projecte 'Cants oblidats' entre una trentena de propostes, i n'ha valorat especialment l'interès sociològic, cultural i també musicològic del treball de recerca "d'un patrimoni desconegut i fascinant com el dels gitanos catalans cantant en la seva llengua".