Art

La nova llum de la Capella Sixtina

La Ciutat del Vaticà ha instal·lat un innovador sistema de leds i de climatització que il·luminarà els frescos en el 450è aniversari de la mort de Michelangelo

Una de les obres més conegudes del gran mestre Michelangelo Buonarroti serà il·luminada amb un innovador sistema de leds que permetran als visitants poder veure millor els detalls de la Capilla Sixtina. A més, també s'ha instal·lat un sistema de climatització especial per no malmetre els frescos amb les mesures correctes de temperatura i humitat. En total, s'hi ha destinat 3.000.000 euros, dels quals 870.000 euros han estat subvencionats per la Unió Europea.

Un total de 7.000 bombetes led il·luminarà la pintura del Renaixement, que ressalten els detalls dels frescos fets per Sandro Boticcelli, Lucca Signorelli, Pietro Perugino, Domenico Ghirlandaio i Bartolomeo della Gatta. La llum és clara però no massa brillant, una intensitat equilibrada que no és protagonista. Segons el director dels serveis tècnics del Governatorato –el govern que gestiona la Ciutat del Vaticà–, Rafael García de la Serrana, amb la llum d'abans hi havia una sèrie de frescos que quedaven una mica enfosquits, però ara quedaran ressaltats tots els colors en la seva totalitat. Entre els creadors d'aquest sistema d'il·luminació, hi figuren l'empresa alemanya OSRAM, experts del Vaticà i d'universitats d'Hongria i Itàlia, així com l'Institut d'Investigació i Energia de Catalunya.

Pel que fa al nou sistema de climatització, l'anterior estava pensat per encabir les 700 persones que entraven cada hora al recinte, però actualment la xifra s'ha disparat fins a 2.000 visitants per hora, un total de sis milions l'any. "Amb aquestes novetats, s'ha pensat en el benestar del públic" –afirma García de la Serrana– "perquè puguin apreciar millor les pintures i estar més còmodes, i també en la salut dels frescos i la seva conservació". D'aquesta manera, es commemoren els 450 anys de la mort de qui va decorar la Capella Sixtina, Michelangelo, i també els 20 anys de la restauració que va tornar els colors originals als frescos.