NOU CICLE DE LECTURES DRAMATITZADES
Cultura 25/10/2011

'Cartes lliures' desvela la intimitat d'escriptors i exiliats

El Teatre Lliure estrena el cicle de lectures dramatitzadesCartes lliures. Actors reputats com Lizaran, Selvas, Sardà, Flotats i Espert descobriran la veu més personal d'autors com García Lorca i Txékhov.

Laura Serra
2 min
Ahir es van reunir al Lliure alguns dels actors del cicle, en què es trobaran els veterans fundadors del teatre amb joves que hi han fet la carrera els últims anys.

Barcelona."Una carta és com una pel·lícula de judicis, perquè enganxa vulguis o no. Té una forma dramàtica a la qual no cal posar-hi gaire cosa més", assegurava ahir el director Lluís Pasqual, confessant el seu esperit xafarder. Sense amaniments ni decorats grandiloqüents, el Teatre Lliure de Gràcia obrirà els dimarts les cartes privades de grans dramaturgs, escriptors, artistes plàstics o persones anònimes protagonistes d'un moment històric crucial. A més, les recitaran alguns dels millors intèrprets catalans, en un intent de donar cabuda dins la programació del teatre, en el primer any demandatde Lluís Pasqual, el màxim de projectes i actors possibles, "perquè la gent els pugui disfrutar de prop, sense ni tan sols un personatge pel mig".

Engegaran el cicle, el dimarts 1 de novembre, les cartes de Txékhov a la seva actriu fetitxe i després muller, Olga Knipper, en un homenatge a un dels pares del teatre contemporani. Les cartes, "que són una escola per llegir l'obra de Txékhov i una escola de vida", diu el coordinador del cicleCartes lliures, Pau Carrió, les llegiran David Selvas i Anna Lizaran, i ja hi ha les entrades exhaurides. "De moment, s'està venent molt bé", feia broma Pasqual. La proximitat dels intèrprets a la sala de Gràcia sumada a les sucoses intimitats que revelen les cartes i al nivell dels autors i sobretot dels actors que les interpretaran, són quatre esquers irresistibles.

Les confessions eròtiques i amoroses de James Joyce a la seva muller Nora Barnacle; les pulles que s'enviaven civilitzadament Federico Garcia Lorca i Salvador Dalí; les reflexions del jove Baltasar Porcel i un madur i iconoclasta Llorenç Villalonga sobre el món editorial i Mallorca; la narració de l'exili i la deportació descrits per persones anònimes o pels intel·lectuals que la van patir, són els arguments de les següents cites. "Les cartes estan escrites per motius diferents però sempre expliquen una part de la història des d'una profunda intimitat", segons Pasqual. I la tria de Carrió precisament remarca les diferències en els moments, països, temàtiques i tonalitats que pot tenir una missiva. Si les cartes de Txékhov obren el foc, el tanquen els tuits i escrits curts d'alguns blogaires egipcis durant la Primavera Àrab. El cicle recupera, segons Pasqual, la filosofia fundacional del Teatre Lliure, que es diu així "perquè es podia col·locar l'escenari de moltes maneres, carregant i descarregant tarimes". "Volem acostar els espectadors als actors", resumia.

stats