Cultura 13/02/2013

La Casa Amèrica descobreix les fotografies del peruà Baldomero Alejos a Barcelona

Les instantànies que Alejos va realitzar al seu estudi representen un exercici de recuperació de la memòria històrica del país. Va fotografiar Abimael Guzmán, el líder de Sendero Luminoso abans de la irrupció de la guerrilla

Efe / Ara
1 min
'Asunta Palomino i família', de Baldomero Alejos / CASA AMÈRICA

BarcelonaLa seu de Casa Amèrica Catalunya a Barcelona exposa a partir d'aquest dimecres 'La calma abans de la tempesta', un conjunt de cent fotografies del fotògraf peruà Baldomero Alejos (Huancevlica, 1902 - Ayacucho, 1976). Les imatges d'Alejos, un dels fotògrafs més rellevants del seu país, mostren una societat tradicional i complexa amb consciència de les seves nombroses desigualtats però aliena a la violència que està a punt d'assolar-la amb l'esclat del conflicte armat intern peruà els anys següents.

Les fotografies que Alejos va fer al seu estudi representen un exercici de recuperació de la memòria històrica del Perú. Els darrers treballs d'Alejos, que es va retirar quatre anys abans de la irrupció de Sendero Luminoso, van ser fotografies de carnet per a documents. Una de les més destacades és la que va fer Abimael Guzmán, el futur líder de Sendero Luminoso, a mitjan anys seixanta. Probablement li va encarregar per al seu passaport quan havia de viatjar a la Xina a estudiar a l'escola de Nan Kin de guerrilla maoista.

La inauguració d'aquesta exposició va ser l'ocasió elegida per l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, per fer la seva primera visita a la seu de la Casa Amèrica de Barcelona. L'alcalde va destacar el paper de "gran ambaixada" que realitza aquesta institució centenària, en "potenciar les relacions exteriors de Barcelona i Catalunya amb els diferents països del continent americà" i donar valor a les contribucions que molts homes i dones de l'Amèrica Llatina han fet a Barcelona i molts catalans que van deixar la seva empremta a l'altra banda de l'Atlàntic.

stats