Cultura 18/07/2012

Enric Casasses, Valentí Fuster i Òmnium, Premis Nacionals

Jordi Nopca
2 min

BARCELONA.El CoNCA va fer públics ahir sis dels nous Premis Nacionals de Cultura atorgats per la Generalitat cada any: el poeta Enric Casasses relleva Marta Pessarrodona com a nou Premi Nacional de literatura; Òmnium Cultural ha estat distingit en la categoria de projecció social de la llengua catalana; el cardiòleg Valentí Fuster, pel que fa al pensament i cultura científica; el Museu Etnogràfic de Ripoll, en patrimoni cultural; l'etnomusicòleg Jaume Ayats, en cultura popular, i el crític d'art i assagista Arnau Puig, en reconeixement a la seva trajectòria professional i artística.

Nascut a Barcelona l'any 1951, Enric Casasses és un dels referents de la poesia catalana de les últimes tres dècades, gràcies a llibres com Calç -premi Carles Riba 1995-, Coltells (1998), Que dormim? (2002) i Bes nagana (2011), que l'autor ha contribuït a difondre a partir d'una intensa tasca de rapsode, que ha quedat parcialment recollida en llibres disc com El pa de navegar (1999) o les col·laboracions amb Pascal Comelade, La manera més salvatge (2006) i N'ix (2011). A més, Casasses ha traduït poetes com William Blake i Max Jacob i s'ha encarregat de l'edició i el pròleg de nombrosos llibres, entre els quals destaquen els treballs sobre Juli Vallmitjana i Francesc Pujols.

El jurat dels Premis Nacionals ha volgut recompensar també les aportacions de Valentí Fuster "en el camp cardiovascular", el rigor i l'excel·lència de l'etnomusicòleg Jaume Ayats i la trajectòria d'Arnau Puig, crític d'art i assagista, fundador de les revistes Algol i Dau al Set . La modernització del Museu Etnogràfic de Ripoll, acabada l'any 2011, no ha difuminat la difusió del patrimoni cultural català, que també ha estat recompensada per la Generalitat, igual que Òmnium Cultural, que des del 1961 lluita per la llengua catalana.

Òmnium, Medalla d'Or sense el PP

Ahir mateix, el Parlament va votar la concessió de la seva Medalla d'Or (que l'any passat va recaure en Pep Guardiola). El PP català es va abstenir de votar Òmnium Cultural al·legant "la deriva independentista" de l'associació. Òmnium, que finalment rebrà aquesta distinció juntament amb la Fundació Càritas Catalunya el 10 de setembre, va qualificar el PP d'"adversaris al ple ús de la llengua".

stats