Publicitat
Publicitat

NOVETAT EDITORIAL

Josep Maria Casasús fa una antologia de quinze articles emblemàtics

Cent anys de periodisme català

Periodista, professor i assagista, Josep Maria Casasús (Barcelona, 1944) ha dedicat bona part de la vida a consumir premsa i divulgar-la, ja sigui a través d'articles, de cursos o d'assaigs. A Periodisme català que ha fet història (Proa, 1996) va proposar "un cànon del periodisme català resumit en 85 articles". Ara, quinze anys després, s'ha proposat un altre repte: "He fet un esforç de concentració amb la voluntat de mostrar només una quinzena d'articles que han focalitzat l'opinió pública durant els últims cent anys -diu-. La selecció no ha estat en funció dels meus gustos literaris ni tampoc perquè tingui una afinitat ideològica amb els autors que hi apareixen. Tots els textos que apareixen a Crònica d'un país han marcat la memòria personal o compartida. En alguns casos van fer un soroll que ja s'ha esvaït; en d'altres, encara són recordats".

El text que obre el llibre, La ciutat del perdó , de Joan Maragall, és doblement excepcional: per una banda, per la defensa aferrissada de la no execució del pedagog Ferrer i Guàrdia -empresonat després de la Setmana Tràgica de 1909- i la crítica a la covardia de la burgesia catalana; per l'altra, perquè és un text emblemàtic que, tot i no arribar a ser publicat, va ser objecte de polèmica.

A partir de l'article maragallià, Casasús recorda uns quants exemples de periodisme de denúncia que travessen tot el segle XX -de les declaracions de l'abat Escarré (1963) fins a l'editorial que van publicar dotze diaris catalans el 26 de novembre del 2009-, repassa cinc articles profètics -destaquen els de Gaziel, Lluís Serrahima i Josep Maria de Sagarra- i s'apropa al reporterisme vivencial del primer Carles Sentís i el columnisme incendiari de Félix de Azúa, que va equiparar Barcelona amb el Titanic (després de xocar amb l'iceberg).

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT