Cultura 26/02/2015

Un nou Centre d'Interpretació explica la història de Montjuïc i el seu castell

Una exposició permanent relata com la muntanya va passar de pedrera a fortalesa

Efe
2 min
Castell de Montjuïc

BarcelonaEl nou Centre d'Interpretació del Castell de Montjuïc, inaugurat avui, que recorre la història del castell i aborda la relació de la fortalesa i de la muntanya amb la ciutat. El Castell de Montjuïc ha estat escenari de batalles, un monument a l'opressió, però també el lloc d'oci i d'esport de molts barcelonins. Amb aquest nou centre d'interpretació, segons l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es vol donar a conèixer una “història de contrastos”. Dividit en quatre àmbits, el recorregut pel Centre d'Interpretació, d'accés lliure, s'inicia a la sala dedicada a la "Muntanya de Barcelona", que explica com la muntanya ha estat habitada i explotada. De les seves pedreres s'han extret les pedres per edificar la ciutat des de l'època romana, aixecar Santa Maria del Mar o construir les làpides del cementiri jueu.

Combinant audiovisuals interactius amb detallades maquetes, en l'àmbit "Montjuïc far, fortí i fortalesa de Barcelona" es relata que on ara hi ha el castell, hi havia hagut un far, documentat el 1073, i habitat per un mariner que alertava a la ciutat de l'arribada de naus hostils. Més tard, al segle XVIII, l'enginyer militar Juan Martín Cermeño, el va transformar en fortalesa. A la tercera sala, "Montjuïc defensa i repressió de Barcelona", es mostren armes del fons del Museu d'Història de Barcelona.

L'última sala "Montjuïc presó i memòria de Barcelona" recorda els darrers capítols de la història del castell, quan va servir de presó i on s'hi van executar els qui discrepaven de Franco. Les fotografies d' Agustí Centelles, com la que capta el moment en què el president de la Generalitat Lluís Companys i els seus consellers arriben a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, després de sortir de la presó pels fets del 6 d'octubre de 1934, o les cartes que el president català va escriure després de ser detingut el 1940 per la Gestapo, il·lustren aquesta part. A Montjuïc, entre 2011 i 2016, s'han invertit uns 11 milions d'euros -el Centre d'Interpretació n'ha costat 504.000- però es calcula que per rehabilitar el castell en la seva totalitat se'n necessitarien uns vuitanta en total.

stats