Cultura 07/08/2012

Chavela Vargas rep l'últim adéu al Palau de Belles Arts

A l'homenatge institucional que s'ha celebrat aquest dimarts hi ha assistit polítics, personalitats del món de la cultura i els grans amics i seguidors de la cantant

Efe
2 min
Chavela Vargas ha rebut un homenatge institucional al Palau de Belles Arts de Mèxic/ EFE

Mèxic D.F.Chavela Vargas ha rebut aquest dimarts el darrer adéu, un homenatge institucional a l'emblemàtic Palau de Belles Arts. Hi han assistit, a més de personalitats del món de la cultura i la política, els seus grans amics i seguidors. Les despulles de la cantant hi va arribar pels volts de la una del migdia acompanyats de 'mariachis' que van interpretar 'El último trago'. Després de la cerimònia, el cos de La Chamana serà incinerat i les seves cendres s'escamparan al puig del Chachi, a prop de Tepoztlán, al centre de l'estat de Morelos, on la cantant va passar els darrers anys de vida. El taüt estava cobert amb una ponxo blau, roig i negre, en record de la prenda que solia vestir la cantant.

La cerimònia va començar amb la projecció d'un vídeo on es va poder veure a la cantant intèrpret cantar 'Macorina'. La música mexicana va ser la protagonista de l'acte. Hi van participar Lila Downs, Eugenia León y Tania Libertad. Totes tres ja van participar a l'homenatge popular que es va celebrar aquest dilluns a la plaça Garibaldi.

La directora general de l'Institut Nacional de Belles Arts, Teresa Vicencio, com l'abril Chavela Vargas va visitar el palau per presentar 'La luna grande', el seu homenatge a Federico García Lorca en una acte "en què Mèxic i Espanya es van trobar". "La seva obran i la seva gran personalitat van fer que es convertís en una de les figures més importants de la música mexicana. La vida de Chavela Vargas va estar plena d'emocions i el que vam treballar i vam compartir aquest Palau amb ella la recordem com una de les grans intèrprets", va dir.

A continuació va parlar María Cortina, amiga i biògrafa de la cantant. Amb la veu trencada per l'emoció va agrair la presència de tots aquells que va acudir a acomiadar i que no només la reconeixien com a creadora, "sinó que a més la van admirar"."No parlaré de les seves aportacions –va dir–, parlaré de Chavela, la dona que era independent fins i tot quan estava asseguda en una cadira de rodes (...) que no va deixar de pensar en el pròxim projecte ni un sol dia, sempre va seguir cantant, perquè li va rotar".

La presidenta del Consell Nacional per a la Cultura i les Arts (Conaculta), Consuelo Sáizar, va destacar la seva "personalitat arrasadora", la seva "intensitat per interpretar peces que va convertir en únics". Chavela, va afegir, "va canviar la manera que tenia el món d'escoltar la cançó mexicana" i va aconseguit "fer lloc a la veu valenta de les dones".

stats