MÚSICA I POESIA
Cultura 06/07/2012

Chavela Vargas: "Visc molt en pau amb els meus sentiments"

El viatge de Chavela Vargas a l'estat espanyol té un nom: Federico García Lorca. La cantant ha musicat alguns dels seus versos i ara torna a Espanya per fer-li homenatge a la mítica Residencia de Estudiantes.

Joan Rusiñol
3 min
La cantant mexicana Chavela Vargas va sorprendre els periodistes, ahir a Madrid, per les seves ganes de jugar, amb respostes delirants i entrellaçant versos.

MADRID."Vaig tenir la sorpresa immensa que un matí no vaig poder caminar. En aquell moment vaig pagar totes les meves culpes", diu Chavela Vargas asseguda en una cadira de rodes. Amb 93 anys, se sent "molt en pau" amb els seus "sentiments". Els dolors profunds que transmet la seva veu quan canta, ronca i esquinçada, són aigua passada, diu. Amb aquesta serenitat d'esperit ha tornat ara a Espanya per homenatjar Federico García Lorca amb un disc sota el braç i un concert a Madrid el dia 10 acompanyada per Miguel Poveda, Martirio i Raúl Rodríguez.

El viatge coincideix amb la part final de la gravació d'un documental sobre la relació artística entre Vargas i la poesia del granadí i l'edició del llibre Dos vidas necesito: las verdades de Chavela Vargas , fruit de les llargues converses amb la periodista María Cortina.

Les veritats de Chavela

"Chavela sempre que parla explica veritats, encara que no coincideixin", va advertir l'autora d'aquesta obra en una compareixença a la Residencia de Estudiantes, l'històric edifici per on van passar alguns dels artistes que han marcat el segle XX espanyol, com Lorca, Salvador Dalí i Luis Buñuel. Un lloc on Chavela Vargas se sent com a casa i on torna ara, set anys després. Li pregunten si està sorpresa d'haver pogut fer el viatge. S'ho rumia i deixa anar: "I jo què sé! Vostès inventin".

Amb ulleres de sol, un vistós mocador vermell al coll i un somriure murri que no abandona mai, ja va alertar d'entrada: "Facin preguntes perquè no les respongui". Era la seva manera de protegir-se contra els tòpics periodístics i convertir la roda de premsa en un petit acte poètic en què sovint les seves reflexions es confonien amb la veu de Lorca.

Va explicar que és en aquest indret tan especial de la capital espanyola on va començar a néixer la selecció dels textos que han acabat formant part del disc: "Una nit de nostàlgia vaig poder recordar el que no havia perdut. No vaig trobar Federico, va ser ell qui, com un clavell que explota, em va trobar a mi. «A les teves ordres, company», li vaig dir". L'artista parla a poc a poc, amb certa dificultat, i es deixa emportar per la divagació. "Aquí venia a tocar el piano per cridar-lo. Li parlava i sentia els seus passos, sentia el que no es pot sentir. Aquí es van ajuntar el bé i el mal, la nit i el dia".

Als 93 anys, i acompanyada de prop per les seves dues infermeres, assegura que segueix sent una persona apassionada: "Dels poetes, del cel, de la vida perquè se m'emportin on no es va mai. De passar per la porta més gran, la més bella, on es veuen les estrelles. Sóc aquí per al que em manin, banyada com Granada per la llum salada de la nostàlgia del mar". Les mirades de complicitat amb la presidenta de la Fundació García Lorca, Laura García Lorca, eren constants. Ella va agrair emocionada la feina de la cantant per haver donar "fondària i veritat commovedores" als versos del poeta.

"No hi ha crisi, és mentida"

Si una cosa va quedar clara és que Chavela Vargas és una dona lliure i, per tant, amb sentit de l'humor. Va definir-se com algú que "està esperant l'esperança de ser esperançada", algú que ha tingut "la fortuna" d'haver fet les coses que ha volgut fer sempre. "I les he fet amb tot el meu amor i tota la grandesa. Amb les coses simples he travessat mars i cels, sempre tranquil·la". Ara assegura que deu "la vida" a la cadira de rodes. "Doncs que es faci la teva voluntat", li va dir, sarcàstica.

Quan se li pregunta pel futur, es limita a dir que probablement farà un tomb pels jardins de la Residencia de Estudiantes, on es trobarà uns "gats negres" amb els quals conversarà "del que podia ser però no va ser".

Tot i el to de les seves respostes, sovint enllaçant versos, hi va haver un moment per recordar que els efectes de la crisi que sacseja l'estat espanyol han arribat a Mèxic. "Deien que la meva Espanya estava molt malament i no és cert. Espanya està bellíssima. No hi ha crisi, és mentida. Espanya és la femella d'Europa i Mèxic el baró d'Amèrica. Et saludo, Espanya, et saludo Isabel la Catòlica!", va exclamar davant la perplexitat del públic, que s'ho va prendre amb una rialla.

La setmana que ve, a part del concert, la cantant més universal de Mèxic presentarà a la Casa d'Amèrica de Madrid el seu llibre, mentre s'acaben d'enregistrar algunes de les últimes imatges d' El ruiseñor y la noche. Chavela Vargas canta a Lorca , coproduït per Magoproduction, amb seu a Barcelona.

Al final de la roda de premsa, un càlid aplaudiment.

stats