CINEMA
Cultura 14/03/2011

Més premis per a 'Chico & Rita'

Les lleixes de trofeus de l'associació Mariscal, Trueba i Errando acaben d'incorporar un nou guardó. Brussel·les els ha declarat vencedors de l'Anima 2011

Redacció
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Ja fa uns anys que el festival Anima 2001 de Brussel·les –un referent per a tot entès de l'animació– va començar a incorporar al seu cartell els grans llargmetratges de l'any, a banda, esclar, dels curts de sempre. En la seva 30a edició, una de les peces competidores era el llarg Chico & Rita, realitzada pel triumvirat format per Javier Mariscal, Fernando Trueba i Tono Errando. Avui, Chico & Rita s'ha declarat vencedora d'aquest prestigiós certamen –per a qui vulgui xifres, el total del públic de l'Anima 2011 ascendeix a 35.000 assistents, segons els càlculs de l'organització del festival.

Chico & Rita parla de la irregular i apassionant relació amorosa entre un pianista i una cantant, que s'uneixen i se separen al llarg dels anys. Clàssic, però corprenedor. Tot plegat, amb el teló de fons de dues grans ciutats, Nova York i l'Havana, ambientades als anys 40 i 50. Però el més important de tot és la música. Bebo Valdés i Estrella Morente es fan sentir fort en aquest film, encapçalant una llarga llista de músics cubans i americans. Una extraordinària mescla de temes mítics del jazz i de la música cubana.

Amb una vitrina de trofeus que ja compta amb el Goya a la millor pel·lícula d'animació, amb un guardó al Festival Internacional d'Animació d'Holanda (HAFF 2010) i amb el premi Cineuropa 2010, Chico & Rita ha derrotat un parell de titans. Entre d'altres, és vencedora sobre el títol Kari-gurashi no Arrietty, escrita i planificada pel mestre de l'animació japonesa Hayao Miyazaki i dirigida per Hiromada Yonebayashi.

stats