Publicitat
Publicitat

CINEMA

El periodista i escriptor Javier Memba repassa el bo i millor del gènere

Quatre dècades de ciència-ficció

Després de repassar la dècada d'or de les produccions cinematogràfiques fantàstiques, Javier Memba dissecciona els últims 40 anys de pel·lícules de ciència-ficció, on destaca les sagues de 'Superman', 'Retorn al futur', 'Blade' i la 'fantaciència' d''Avatar'

2001, una odissea de l'espai, d'Stanley Kubrick va marcar el cim del cinema de ciència-ficció però ni de bon tros la seva fi, ja que, després de deixar de témer la invasió alienígena, ha viatjat per l'espai i la intel·ligència artificial, ha atemorit amb catàstrofes i ha emocionat amb els superherois. L'escriptor i periodista Javier Memba repassa en el seu llibre La nueva era del cine de ciencia-ficción (1971-2011) (T&B Editores) l'evolució d'aquest gènere en els últims 40 anys a partir de la pel·lícula de Kubrick, considerada per l'autor com a "insuperable", i que va marcar un nou rumb.

L'era posterior a 2001 va ser inaugurada, segons relata l'escriptor, per THX 1138 (1971), el primer llargmetratge de George Lucas que, sis anys després, va aconseguir una fita en la història del cinema amb La guerra de les galàxies, de la qual Memba destaca el seu caràcter "simplista fins l'infantilisme". Els anys 80 són descrits com els d'assentament i eclosió de les sagues en la ciència-ficció: La Guerra de les Galàxies, Star Trek , Retorn al futur i Superman.
A principis d'aquesta dècada, veu la llum una de les pel·lícules més transcendents no del gènere, sinó de tota la història del cinema a judici de l'autor, Blade Runner, de Ridley Scott, director del qual lloa també Alien, el vuitè passatger , una" ombrívola "visió d'aquest cinema davant de "les bones vibracions" de Lucas i Steven Spielberg. Per a Memba, la pel·lícula de Spielberg ET, l'extraterrestre, un dels grans èxits de la història del cinema, és "d'una sensibleria i un infantilisme exasperants".

Del cyberpunk a la fantaciència
Els anys 90 donen pas al cyberpunk. Els antecedents Memba els situa en Blade Runner, i arriben al final de la dècada amb Matrix. I a l'entrada del segle XXI, els depredadors i altres lluitadors infatigables dels 90 van donant pas a una nova saga, els Transformers: vehicles, animals o dispositius diversos capaços de transformar-se en robots.

Suposa, a més, l'eclosió dels superherois: Batman, Spiderman, Iron Man, Hulk, i el recent Capità Amèrica. Aquests són, entre molts altres, els personatges que aquests últims anys han continuat el camí que van iniciar Superman el 1978 i Batman deu anys més tard. També ressalta Avatar, una pel·lícula de ciència-ficció i fantasia, de cinema "fantacientífic", conclou Memba.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT