Cinema
Cultura 10/10/2014

Quatre pel·lícules amb segell català al BFI London Film Festival

"No esperàvem tenir tant d'èxit a fora", diu Carlos Marques-Marcet, director de '10.000km', una de les produccions que es projectaran a la capital britànica

Acn
2 min

LondresQuatre pel·lícules catalanes formen part del cartell de la 58ª edició del BFI London Film Festival d'aquest octubre. Entre elles, '10.000 km' del director barceloní Carlos Marques-Marcet, que finalment no va ser seleccionada per representar Espanya als Òscar, i explica la història d'una parella que ha de viure la seva relació a distància durant un any. "No té res a veure d'on siguin les pel·lícules, si connecten d'alguna manera amb algú" assegura el director català, molt satisfet perquè el film "està funcionant molt bé a fora". 'El niño' de Daniel Monzón, 'Sobre la marxa' de Jordi Morató i 'Still the Water', coproducció catalana, francesa i japonesa, de Naomi Kawase també es projectaran.

L'Alexandra (Natalia Tena) i el Sergi (David Verdaguer) són una parella estable, que s'està plantejant tenir un fill quan ella, fotògrafa, decideix acceptar una oferta per treballar un any a Los Angeles, Estats Units, mentre ell es queda a Barcelona. Aquesta és la història de '10.000 km', la primera pel·lícula del director català Carlos Marques-Marcet, que arriba enguany al London Film Festival, després de ser guardonada al Festival de Cinema de Màlaga. L'amor a distància, les noves formes de comunicació a través de la tecnologia i els problemes que se'n deriven són els temes principals que tracta aquesta obra, que el seu director defineix com "una història dels nostres temps".

'10.000 km' s'està presentant arreu d'Europa, al Brasil i a Mèxic, i s'estrenarà al gener als Estats Units, que estan "molt engrescats" amb el film, motiu pel qual el director té "moltes ganes de fer un bon paper allà". Carlos Marques-Marcet, que fins ara havia dirigit una desena de curtmetratges i un documental, té diversos projectes en marxa. El director està treballant en l'adaptació cinematogràfica del conte 'La perspectiva adequada' de l'escriptor català Borja Bagunyà, però també prepara altres projectes que "tenen vincles amb '10.000 km', però amb un punt més de comèdia", assegura.

Més films catalans a Londres

'El niño', que dirigeix Daniel Monzón, es una altra de les produccions catalanes que es projectaran al London Film Festival aquest mes i que va quedar-se a les portes dels Òscars. Es tracta d'un drama farcit d'intriga, localitzat a l'estret de Gibraltar, que explica la història d'un policia interpretat per Luis Tosar que intenta fer caure una trama de narcotràfic i topa amb un jove delinqüent segur de si mateix, "el Niño". El film de Jordi Morató, 'Sobre la marxa' (en anglès, 'Creator of the Jungle') se situa a principis dels anys 1990 en un bosc d'Argelaguer, on un home es dedica a construir un entramat d'edificis bells però inversemblants, en una selva al costat de l'autopista, que després es veurà obligat a destruir i tornar a edificar.

Finalment, 'Still the Water' és una coproducció catalana, francesa i japonesa on Naomi Kawase explica la història de dos joves que s'enamoren en una petita illa del Japó, un escenari exòtic que combina amb els jocs de metàfores i la llarga història de tes generacions d'una mateixa família. Més de 200 pel·lícules internacionals es presentaran durant els 12 dies que dura el certamen londinenc.

stats