Arts escèniques
Cultura 01/11/2011

El Circ Raluy obrirà una escola de circ al Baix Empordà

El centre, a Vulpellac, servirà per "fer molts Messis del circ"

Acn
2 min
Carles Raluy, director del circ

GironaEl Circ Raluy vol actuar com a revulsiu i fer aflorar el talent català en aquest art amb l'escola que obrirà al Baix Empordà, a la localitat de Vulpellac. El projecte final, que també inclou la construcció d'un museu del circ, ja està acabat i s'està a l'espera dels permisos necessaris per poder començar a treballar en la finca de 13.000 metres quadrats que l'Ajuntament els ha cedit per establir-hi la seva seu permanent. Si tot va sobre el previst, podran obrir portes a finals del 2012 o principis del 2013, segons explica el seu director, Carles Raluy, que es mostra entusiasmat amb el projecte. "Volem fer molts Messis del circ", assenyala.

Aquest circ familiar, que va començar ara fa més de 40 anys, començarà una nova etapa al Baix Empordà amb la construcció d'un parc temàtic. Fins ara tenien la seu a les Terres de l'Ebre, però els continus robatoris i les destrosses els van obligar a prendre "una difícil decisió", segons explica Raluy, com és la de deixar el que ha sigut la seva seu d'hivern des de fa tres dècades. "Ho tenim tot allà: la casa, els grans hangars on hi ha tot el material perquè no s'espatlli, el lloc d'assaig, tot", assenyala, i preveu que un cop puguin començar el trasllat hi haurà molta feina a fer.

A la finca de 13.000 metres quadrats de Vulpellac s'hi construiran els magatzems amb el sostre amb forma de circ. Aquí s'hi guardaran els carruatges antics del segle XIX i principis del XX, els aparells artístics d'antics balistes, acròbates, així com les indumentàries de pallassos, els instruments i tot el material que han acumulat durant aquests anys, com ara cartells antics. Tots aquests objectes es podran veure en el museu que tenen previst construir-hi.

La futura escola del Circ Raluy és la cirereta del pastís, ja que té com a principal funció fer aflorar el talent del país i descobrir nous artistes del circ. "Ens agradaria que els alumnes fossin gent d'aquí, perquè Itàlia ja té les seves escoles i són molt bones i França també", explica el director de la companyia, que afegeix que volen “que l'artista català tingui una sortida arreu del món i que sigui un prestigi poder dir que som catalans; volem fer els Messis del circ". Raluy també reconeix la feina que s'està fent des de les escoles de circ catalanes que ja estan en marxa.

Pel que fa a la docència, tenen previst contractar professors procedents de l'Europa de l'Est i també de la Xina, perquè dominen moltes especialitats. Viuran durant onze mesos a Vulpellac, a les instal·lacions del circ, i impartiran classes gairebé tots els dies de la setmana. Un cop els alumnes tinguin els números a punt, els ensenyaran en una carpa petita que s'obrirà al públic i que permetrà als artistes novells agafar experiència. La idea és que, un cop formats, facin alguna temporada amb el Circ Raluy però que després "volin sols" a altres companyies i països.

stats