PATRIMONI
Cultura 14/06/2012

Geòlegs experts analitzaran la pedra del claustre de Palamós per comprovar si és romànic autèntic

Des de Cultura avisen que no hi ha terminis i que la datació del claustre dependrà dels professionals de la Generalitat i d'aquests geòlegs externs

Acn
2 min
Totes les pistes del claustre de Palamós

BarcelonaCultura encarregarà a geòlegs experts que analitzin la pedra del claustre del Mas del Vent de Palamós (Baix Empordà) per certificar si realment és romànic. Segons ha explicat el director del Departament a Girona, Antoni Baulida, l'estudi per comprovar-ne l'autenticitat i definir quines parts de l'estructura daten realment del segle XII serà minuciós i comptarà amb les aportacions d'experts en diverses matèries. "No hi ha terminis", ha afirmat Baulida que fa una crida a la prudència i detalla que cal ser meticulós a l'hora d'emetre un informe definitiu sobre un assumpte que ha despertat tanta expectativa.

A més dels dos arqueòlegs i l'arquitecte de la Generalitat que dijous passat va accedir a la finca del Mas del Vent de Palamós per fer fotografies, prendre mides del claustre i fer un croquis del conjunt, el dictamen definitiu també dependrà d'aqust informe que encarregaran a experts externs. Els geòlegs analitzaran les pedres i el tall per afinar el màxim possible sobre la datació del claustre i quines parts són les originals i quines no.

A més, van demanar als propietaris un seguit de documentació, que es van comprometre a facilitar-los. Tot plegat, ha de permetre saber si el claustre és realment una joia del romànic que data del segle XII o no, com apunta el professor de la UdG Gerardo Boto que ha redescobert l'obra.

Una redescoberta polèmica

Aquest claustre està instal·lat a la finca Mas del Vent des del 1959, com ho corroboren fotografies que es troben a l'Arxiu Municipal de Palamós i que recullen el moment del muntatge. El professor de la Universitat de Girona Gerardo Boto va redescobrir-lo després de veure fotografies del claustre en una revista d'arquitectura i disseny francesa.

Una vegada la investigació hagi acabat, si dictaminen que el claustre és autèntic caldrà catalogar-lo i protegir-lo. Algunes de les obligacions és l'exigència que sigui visitable. Tot i que Cultura pot eximir els propietaris d'aquest punt, els amos ja han assegurat que no els importaria arribar a un acord per fer algunes visites l'any.

stats