Institucions
Cultura 03/06/2011

Guerra oberta entre el CoNCA i la conselleria de Cultura

Fa mesos que les relacions entre el Consell de la Cultura i les Arts (CoNCA) i el Departament de Cultura de la Generalitat no són gaire bones. Però eren soterrades. Amb l'avantprojecte de llei del govern per simplificar l'administració acaben d'esclatar en viu i en directe.

Redacció
2 min

BarcelonaAquest divendres matí, el plenari del Consell de la Cultura i de les Arts (CoNCA) s'ha reunit per avaluar la retallada de funcions que preveu el Govern en l'avantprojecte de Llei òmnibus per simplificar l'administració. Després de la reunió, el seu president, Francesc Guardans, ha dit en declaracions a l'ACN que estan en "radical desacord" amb la proposta tal com està formulada en aquests moments perquè "altera substancialment la naturalesa de l'organisme".

Guardans ha afirmat que aquest avantprojecte és "el començament d'un llarg camí", ja que la llei ha de passar pel Parlament, i ha assegurat que "la llei no té perquè acabar com ha sortit inicialment". El president del CoNCA ha recordat que el text està obert a al·legacions i que diferents organismes hauran de manifestar la seva opinió al respecte, entre ells el mateix CoNCA ja que per llei té l'obligació d'emetre un dictamen preceptiu sobre qualsevol llei que afecti la cultura.

És sabut que l'actual conseller de Cultura, Ferran Mascarell, no està d'acord amb la llei que va establir el CoNCA com a organisme encarregat de vehicular les subvencions i la creació cultural. I des de l'inici del seu mandat ha dit que li agradaria canviar-la, amb el clar objectiu que l'organisme sigui només consultiu, i no pas executiu, com fins ara.

Guardans ha dit que "amb el màxim respecte a la capacitat que té el parlament d'aquest país de modificar les lleis quan li sembli oportú", des del CoNCA expressen el seu "radical desacord" amb la proposta d'avantprojecte de llei tal i com està formulada en aquests moments ja que "altera substancialment la naturalesa de l'organisme".

Tot i que Francesc Guardans no ha volgut valorar l'actuació del Departament de Cultura i del conseller Mascarell, ha assegurat que tenen "molt viu" el record de la seva compareixença al Parlament, el passat 27 d'abril, quan el CoNCA, amb la seva configuració i competències actuals, va rebre el "suport unànime" de la totalitat de la cambra. "Per nosaltres té un valor importantíssim que fa un mes el Parlament digués que el que estàvem fent estava bé d'acord amb la llei tal i com està avui, no amb una llei alterada", ha dit Guardans.

stats