Publicitat
Publicitat

EL MODEL CULTURAL, A DEBAT

L'organisme reivindica el dret a existir i alerta sobre la crisi de la cultura

El CoNCA llança un SOS

El CoNCA no vol desaparèixer, confia que el Parlament defensi l'actual model cultural i no tiri endavant la llei òmnibus, que el deixaria pràcticament sense competències.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), creat fa poc més d'un any per fomentar i organitzar la política de suport a la cultura i les arts amb independència de les conjuntures polítiques, no vol morir. Fa tres setmanes va rebre una estocada que podria ser mortal: la Generalitat va anunciar l'avantprojecte de la llei òmnibus, que preveu la derogació de la llei del CoNCA i el deixa pràcticament sense competències. Ahir, durant la presentació d'un poc optimista Informe anual sobre l'estat de la cultura i de les arts , el president del CoNCA, Francesc Guardans, va voler aclarir que no creu que la decisió de deixar pràcticament sense competències l'organisme tingui res a veure amb la racionalització de recursos: "No som l'únic país que ha de fer front a una forta crisi econòmica, altres països amb arts councils com el CoNCA no han decidit eliminar-los".

Al CoNCA tampoc li sobra gaire greix. Representa només un 3,7% del pressupost de la conselleria de Cultura. Guardans confia que el Parlament salvi un arts council català que garanteix la "despolitització" del suport a la creació. I va alertar: "Si s'opta per canviar aquest model recularem moltes posicions".

Qui també està malferida, malgrat que resisteix, és la cultura catalana. El mític 2% del pressupost està lluny d'assolir-se. Aquest any es quedarà, després d'una retallada del 15,6%, en un minso 1,3%. En aquest cas, el responsable, segons Guardans, és "el doble tsunami" provocat per les retallades i per les eleccions que "han paralitzat un munt de decisions". La diagnosi de l'informe del CoNCA, que incideix sobretot en la presència de la cultura en l'educació i en el turisme, és força preocupant. Les arts plàstiques, per exemple, segons el CoNCA, pràcticament no tenen presència en els centres educatius. El CoNCA ha assumit el compromís de donar ajudes a l'educació artística.

Molt més diàleg entre turisme i cultura, promocionar l'arquitectura catalana a l'exterior, avançar amb la llei del cinema o impulsar un pla estratègic de preservació del patrimoni fotogràfic, són altres reptes que assenyala el CoNCA. L'organisme creu indispensable la implicació de la Generalitat en el Canòdrom.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT