PATRIMONI MEDIEVAL
Cultura 05/07/2012

El 'Còdex Calixtí' robat a Santiago era en un garatge

Xavier Cervantes
1 min
El Còdex Calixtí, original del segle XII, va ser robat de la catedral de Santiago de Compostel·la  fa un any.

BARCELONA.Un any han durat les investigacions de la brigada central de patrimoni de la Policia Nacional, que ahir va localitzar en un garatge de Milladoiro (la Corunya) el Còdex Calixtí robat de la catedral de Santiago de Compostel·la. La troballa es va produir després de la detenció de quatre persones, una de les quals havia treballat com a electricista a la catedral.

En els escorcolls als domicilis dels presumptes autors del robatori la policia va trobar altres llibres religiosos, vuit còpies del mateix còdex i 1,2 millons de euros. El delegat del govern espanyol a Galícia, Samuel Juárez, no va detallar si aquests diners tenen cap relació amb el valor en el mercat del còdex, però va reconèixer que "no és una quantitat que tingui una explicació lògica".

El principal detingut havia treballat durant 25 anys com a autònom per a l'arquebisbat de Santiago. Va ser acomiadat després de falsificar un document laboral per simular que era un treballador fix contractat per la catedral. L'electricista fins i tot va reclamar 40.000 euros com a indemnització pel que ell considerava que va ser un acomiadament improcedent.

Amagat en una bossa de plàstic

El Còdex Calixtí és un manuscrit il·lustrat del segle XII i es considera la primera guia de viatges del món, ja que la van fer servir milers de peregrins en l'antiguitat. La seva autoria es va atribuir al papa Calixt II, que dóna nom a l'obra. La policia el va trobar al garatge embolicat amb papers de diari i a dins d'una bossa de plàstic, però aparentment en bon estat.

stats