Cultura 14/07/2011

La Comissió de la Dignitat denunciarà l'Estat a l'ONU si no torna tots els papers de Salamanca aquest any

Consideren "més propi del franquisme" que "d'una nova democràcia que vulgui passar pàgina" el fet que en cinc anys no s'hagi completat el retorn

Acn
2 min

BarcelonaLa Comissió de la Dignitat exigirà a l'Estat que no retardi més enllà de 2011 el retorn complet dels papers de Salamanca. Si no es compleix el termini, l'entitat denunciarà l'Estat espanyol a organismes internacionals com la Unesco o l'ONU per una conducta més pròpia ''dels franquistes'' que no pas ''d'una nova democràcia que vulgui passar pàgina''.

En un manifest que lliuraran a la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, la Comissió per la Dignitat considera inexplicable que cinc anys i mig amb la llei del retorn en vigor, encara hi hagi documents per lliurar. L'entitat ha premiat durant la 'Nit de la Memòria', Josep Pàmies, Teresa Rovira i Odina Capo per la tasca realitzada per recuperar els documents.

Si la totalitat dels papers de Salamanca no torna als seus propietaris abans d'acabar l'any, la Comissió de la Dignitat denunciarà l'Estat espanyol a organismes internacionals com l'ONU i la Unesco per incompliment de lleis. En un manifest fet públic aquest dijous, l'entitat exigeix aquest retorn complert abans d'acabar l'any perquè considera que han passat cinc anys i mig des de l'aprovació de la llei del retorn i no hi ha motius per retardar més aquesta devolució.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, ha explicat que ''ja n'hi ha prou'' i per això s'han fixat un termini abans que l'Estat espanyol hagi de passar ''vergonya davant organismes internacionals de cultura'' com la Unesco i l'ONU, de veure com tenen una ''actitud més dels franquistes que no pas d'una nova democràcia que vulgui passar pàgina''. Malgrat tot, Cruanyes ha assegurat que confien que la petició es podrà complir.

De fet, per Cruanyes, és ''inexplicable'' que encara no s'hagi fet efectiu tot el retorn dels documents i ho justifica amb la manca de voluntat del govern espanyol, ja que creu que tècnicament és possible. De tots els documents particulars, diu Cruanyes, la meitat ha estat retornat, i de l'altra meitat, només hi ha una part microfilmada. Queden doncs, documents, banderes i pancartes, revistes i diaris, entre d'altres, per digitalitzar, una tasca en què el Ministeri de Cultura ha anat posant inconvenients.

stats