CULTURA
Cultura 25/07/2011

La Comissió de la Dignitat planta la ministra en l'acte de lliurament dels papers retornats

Els diputats d'ERC també s'han desmarcat de l'acte perquè creuen que pretén “rentar la imatge de l'Estat”

Redacció
2 min

BarcelonaLa Comissió de la Dignitat, que va impulsar des del principi el retorn a Catalunya dels papers de Salamanca, plantarà la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, i no assistirà a l'acte d'entrega dels últims documents retornats que ha de tenir lloc aquest dilluns. La renúncia és una forma de protesta contra els retards en el lliurament i també vol recordar que encara queden documents per retornar als seus legítims propietaris. ERC, a través del seu portaveu de cultura i llengua, Pere Bosch, també s'ha desmarcat de l'acte, a causa del “retard en l’enviament d’aquests documents” i de “les darreres actuacions per part del govern de l’Estat”, que consideren “absolutament inadmissibles”. “No volem participar ni participarem en actes que pretenguin rentar la imatge de l’Estat”, diuen els republicans.

A l'hora que ha de tenir lloc l'acte de lliurament dels papers, la Comissió ha convocat una protesta davant la porta de l'Arxiu Nacional de Catalunya, on portaran una pancarta amb el lema "Volem tots els papers. Encara no hi ha res a celebrar". Per la Comissió “no és veritat que només restin per tornar banderes i altres objectes diversos” sinó que “queda encara un conjunt de documentació i objectes que suposen una quarta part de tot el volum de la documentació privada" que es troba a l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola. A més, també critiquen que a més de la ministra de Cultura, l'acte compti amb la presència d'altres càrrecs o excàrrecs com la ministra de Defensa, Carme Chacon, l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, o l'expresident José Montilla.

El grup parlamentari d'Esquerra Republicana de Catalunya tampoc estarà present a l'acte. Els republicans volen que l'absència dels seus diputats esdevingui “una forma de protesta pacífica però, al mateix temps, ferma”. ERC fa explícit el seu suport al conseller Mascarell perquè exigeixi al govern espanyol “el compliment de la llei i, sobretot, la restitució de la dignitat del nostre país”.

stats