PATRIMONI
Cultura 14/12/2011

La Comissió de la Dignitat es planteja arribar als tribunals si no tornen els 'papers de Salamanca'

En un manifest denuncies que hi ha hagut un incompliment de la Llei del Retorn que es va aprovar fa sis anys i amenaça amb arribar a les Nacions Unides i al Consell d'Europa

Ara
2 min

BARCELONALa Comissió de la Dignitat ha emès un manifest en què es mostra "profundament indignada davant la suspensió del retorn d'una nova tramesa de documents de l'arxiu de Salamanca" i amenaça amb "emprendre accions legals davant dels tribunals, per exigir la transferència dels documents que resten per completar el compliment de la llei".

El manifest que han fet públic incideix en què la marxa enrere d'ahir del Ministeri de Cultura no era només un compromís verbal de la ministra González-Sinde davant de la Conselleria de Cultura sinó que és un incompliment de la Llei del Retorn que es va aprovar el 2005. Ahir hi havia 300 lligalls a punt i només faltava la notificació al Patronat de l'Arxiu de Salamanca perquè passessin a mans catalanes. L'ordre d'aturar-ho va venir de la Moncloa.

Després que la comissió mixta Estat-Generalitat identifiqui els papers catalans, l'Arxiu està obligat a lliurar-los a la Generalitat en un termini de tres mesos, un cop digitalitzats. "Si és greu l'incompliment d'una llei, encara ho és més en aquest cas, quan la llei el que fa és reparar un acte de la dictadura franquista comès contra institucions, entitats i persones", diu el document de la Comissió de la Dignitat.

A banda del que ahir s'havia d'enviar, encara queda més documentació catalana a Salamanca (documents de particulars i entitats, tot el fons d'hemeroteca de diaris i revistes, els cartells, banderes, segells i altres objectes diversos). Segons la Comissió, "si encara no s'ha acabat la feina ha estat per les indecisions del govern de l'estat i pels constants entrebancs tècnics". "Contrasta amb la diligència dels equips franquistes que van fer la requisa de més de dues-centes tones de documents des del 28 de gener de 1939 que es van endur de Catalunya en els trens que van sortir de Barcelona cap a Salamanca entre el 20 de juny i el 29 d'agost d'aquell any", compara el text.

La Comissió exigeix que continuï el procés de retorn dels papers com marca la llei i demana a la presidenta del Parlament de Catalunya que faci una declaració institucional, exigint que l'Estat compleixi la llei i completi aquest procés de retorn dels documents que encara resten a l'arxiu de Salamanca. Si no, han amenaçat amb denunciar l'Estat a la Comissió dels Drets Humans de les Nacions Unides, al Consell Internacional d'Arxius i al Consell d'Europa.

stats