Memòria històrica

Compromís demana que els benedictins no gestionin més el Valle de los Caídos

Carles Mulet argumenta que el decret que els concedeix la gestió va ser firmat per "un govern il·legal"

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha demanat aquest diumenge al govern espanyol l'anul·lació del decret llei de 1957 que permet als benedictins gestionar el Valle de los Caídos, atès que va ser signat "per un govern il·legal" i que "estan incomplint els fins" per als quals se'ls va concedir.

En un comunicat difós avui, Mulet retreu al govern de Pedro Sánchez que faci servir l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos com "una cortina de fum" en lloc d'adoptar solucions immediates. La coalició valenciana recorda que el decret llei del 23 d'agost de 1957 va crear la Fundació de la Santa Creu del Valle de los Caídos i va atribuir la titularitat i administració de l'abadia a aquesta fundació, però que el patronat i la representació corresponien al cap de l'Estat.

48 hores a l’ombra de la creu del Valle de los Caídos

Els fins fundacionals eren "pregar a Déu per les ànimes" de "tots els caiguts" i per Espanya, així com "laborar pel coneixement i implantació de la pau entre els homes", sobre la base de la doctrina social catòlica. Aquestes tasques van ser delegades a l'abadia benedictina de la Santa Creu a través d'un conveni subscrit amb data de 29 de maig de 1958 entre la Fundació i l'abadia benedictina de Sitges, a petició de l'Estat.

La mirada dels monjos benedictins: Defensors de Déu i la veritat

Mulet considera que aquest conveni atempta contra la llei del 2007 de memòria històrica, ja que entre les seves obligacions hi ha l'exaltació del franquisme. D'altra banda, subratlla que la Fundació no s'ajusta a l'actual legislació sobre fundacions. Segons la legislació actual, diu Mulet, "les funcions de patronat i representació de la Fundació s'assignen al consell d'administració de Patrimoni Nacional, així que el govern té tota l'empara normativa per expulsar aquesta orde del Valle de los Caídos".

El debat sobre l'exhumació de les restes de Franco va arribar ahir de nou al Vaticà. A preguntes dels periodistes, el seu portaveu provisional, Alessandro Gissoti, va evitar un pronunciament de la Santa Seu i va reiterar que "l'assumpte és de la família Franco, el govern espanyol i l'Església local"