CINEMA
Cultura 14/06/2012

Costa-Gavras: "Jo no faig cinema polític"

Xavi Serra
2 min
Costa-Gavras va cloure ahir la retrospectiva que li ha dedicat  la Filmoteca.

Amb un somriure resignat, Costa Gavras (Loutra-Iraias, 1933) s'espolsa l'etiqueta de cineasta polític amb la naturalitat de qui ho ha de fer cada vegada que s'enfronta al públic o la premsa. "Jo no faig cinema polític. Això és una cosa que diuen els crítics i és perillós, perquè la gent no va al cinema per ser alliçonada".

El director de Z o Desaparecido visitava ahir Barcelona per cloure la retrospectiva que la Filmoteca de Catalunya li ha dedicat les últimes setmanes. Era el segon intent: el primer es va haver de suspendre per culpa de la postproducció de Le capital , l'últim treball del cineasta. Això sí, va ser una visita llampec: a les 8 del matí agafava un avió a París i a quarts de 7 del vespre enfilava cap al Prat. Entremig li va sobrar temps per atendre els mitjans de comunicació, presentar al públic de la Filmoteca el film del 2009 Eden à l'Ouest i recordar el seu amic i col·laborador Jorge Semprún. "És una llàstima que no sigui amb nosaltres i saber què pensaria de la situació que vivim ara", es lamentava.

Però abans de tot això el cineasta -que és també el director de la Cinemateca francesa- va visitar les instal·lacions de la nova seu de la Filmoteca ("és impressionant", va admetre) en companyia del seu director, Esteve Riambau, autor de l'únic llibre publicat sobre Costa-Gavras. "Només em va posar dues condicions per escriure'l -recordava Riambau-: que fos sobre les pel·lícules, no sobre el director, i que fes el que em donés la gana".

Sigui o no polític el seu cinema, Costa-Gavras va deixar clar que el que passa al món li interessa, especialment la seva Grècia natal. "La situació actual és tràgica", afirmava. "La joventut amb formació marxa del país. Els dos partits més votats són irreconciliables i dilluns és probable que Grècia no tingui govern. I sense govern no sé què serà de Grècia... o d'Europa".

stats