Novetat editorial
Cultura 15/04/2013

La Costa Brava, observada per Josep Pla

'A contra vent' publica 'Josep Pla i l'invent "Costa Brava"', de David Viñas Piquer

Ara
1 min

BarcelonaHavent nascut a Palafrugell, l'escriptor català Josep Pla va viure en diversos indrets de la Costa Brava. Enamorat d'aquella terra com estava, no va deixar d'escriure sobre ella. Amb descripcions completes tant de llocs com de les emocions que aquell indret li inspiraven, tot quedava relatat en llargs fragments. L'obra 'Josep Pla i l'invent "Costa Brava"' (A Contra Vent, 2013), de David Viñas Piquer, ensenya aquests fragments personals en els quals Pla es mostrava fascinat per la Costa Brava. Obra que, de fet, podria definir-se com un viatge per la terra de Pla, per la seva memòria i nostàlgia.

"Jo hi vaig divagar una mica en la meva joventut i d'aquelles hores que no tornaran recordo els capvespres sobre el golf, la mar tenyida de rosa del ponent incendiat, el blau del firmament, nimbat com d'una resplendor de confitura de prunes clàudies, la deliqüescència de les formes en l'aire, la vaguetat blavosa de les muntanyes, la boirina subtil, com un baf daurat de la planura en pau [...]". En aquest fragment del llibre, per exemple, Josep Pla recorda amb enyor la cala Pedrosa, la Foradada.

David Viñas Piquer és professor titular de teoria de la literatura i literatura comparada a la Universitat de Barcelona i autor de diversos articles sobre estudis literaris. Ha publicat també diversos assajos com 'Historia de la Crítica Literaria' o 'El enigma best-seller'.

stats