Art
Cultura 14/12/2010

Courbet, Capa, Torres-García: MNAC 2011

Un exposició sobre el realisme, amb obres de Courbet, Murillo, Rembrandt, Martí Alsina i Tàpies, el plat fort de la temporada

Redacció
2 min
Autoretrat (Home desesperat), de Gustave Courbet

BarcelonaTancades les sales d'art romànic per les reformes que s'hi estan portant a terme - 60 obres de les més importants es podran veure a la Fundación Mapfre a Madrid, el MNAC ha presentat les exposicions temporals que mantindran el museu a ple rendiment durant aquests mesos.

La primera exposició que es podrà veure el 2011, a finals de febrer, serà Joaquín Torres-García a les seves cruïlles, que comptarà amb vuitanta obres, entre dibuixos, pintures i construccions de fusta, per explorar el procés creatiu de l'artista. La majoria de les obres exposades, propietat dels nets de l'artista, són inèdites, i complementaran les exposades de la Sala Torres-García del museu. Les “cruïlles” representen el pas del classicisme a la modernitat dels anys que va passar a París i a Nova York.

A continuació, a l'abril, es podrà veure el que Maite Ocaña i Cristina Mendoza han qualificat com el plat fort de la temporada: Realisme(s). L'empremta de Courbet. Al voltant del realisme de l'obra de Courbet, de qui es veuran les creacions més rellevants per primera vegada a Espanya, els comissaris han teixit una xarxa que inclou des d'obres de Murillo, Rembrandt i Martí Alsina fins a obres de Tàpies.

Tot seguit es podran veure per primera vegada a Espanya, La maleta mexicana, 75 fotografies, ara exposades a l'International Center of Photography a Nova York, dels 4.500 negatius de Robert Capa, Gerda Taro, David Seymour “Chim”, que el 1005 van ser trobats en una maleta a Mèxic. A Aquests negatius s'hi poden trobar retrats inèdits de personatges com Lorca, La Pasionaria o Ernest Hemingway, i, a més, permeten veure la sèries de fotografies realitzades de les que han sortit algunes de les imatges icòniques de la Guerra Civil.

Finalment, del maig del 2011 al maig del 2012, Déus i mites de l'antiguitat, permetrà recórrer els déus, els mites i els cultes a la península Ibèrica de l'antiguitat als visigots a través de la numismàtica.

Tot i la retallada pressupostària - un 19% respecte el 2009, i un altre 23% respecte el 2010, tot i que aquest darrer incloïa una partida per a la recuperació de les cornises de l'edifici- els responsables del MNAC s'han esforçat per mantenir la qualitat de les exposicions, combinant una gran exposició, Realismes(s) amb d'altres de costos més modestos, però de qualitat igualment significativa.

D'altra banda, pel que fa a l'informe de la Sindicatura de Comptes, que assenyala l'inventari del MNAC inclou 299 peces, 21 de les quals són incorporacions posteriors al 1991. Cristina Mendoza ha precisat que, com molts altres museus, el MNAC té “obres no localitzades”, però en cap cas es pot parlar d' “obres perdudes”, i que, pel que fa a aquestes 21 obres esmentades, 14 ja han estat localitzades.

stats