COMMEMORACIÓ
Cultura 04/04/2011

Creu de Sant Jordi per la Casa Amèrica

El Govern vol reconeixer la seva tasca per enfortir llaços entre Catalunya i Iberoamèrica, en els 100 anys de la institució

Efe
2 min

BARCELONAEl president català, Artur Mas, ha anunciat avui que el Govern concedirà aviat la Creu de Sant Jordi a la Fundació Casa Amèrica Catalunya en reconeixement a la trajectòria d'aquesta entitat que treballa per enfortir els llaços entre Catalunya i Iberoamèrica. Mas ha aprofitat l'acte de commemoració del centenari d'aquesta fundació, hereva d'aquella Casa Amèrica de Barcelona nascuda el 1911, per comentar que el Govern aprovarà aquesta condecoració a la sessió de demà o bé a la de la setmana que ve.

L'acte ha reunit els cònsols dels països iberoamericans a Barcelona i autoritats com l'expresident català José Montilla, el secretari general iberoamericà, Enrique Iglesias, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, o bé el president de la Diputació, Antoni Fogué, entre d'altres. Mas i Montilla s'han saludat de forma protocol·lària a l'acte després dels retrets que han intercanviat als últims dies a càrrec de la participació d'Artur Mas en la consulta sobiranista del 10 d'abril. El president català ha destacat els vincles entre Catalunya i Llatinoamèrica, i el paper que van tenir de molts catalans que van emigrar "en l'alliberament i en la independència de molts països llatinoamericans". De fet, Mas ha recordat que el president de l'Uruguai entre 2000 i 2005, Jorge Batlle, té orígens catalans, i ha ressaltat la presència de llatinoamericans a Catalunya i les relacions econòmiques amb una "Amèrica Llatina emergent".

El president català també ha elogiat el rol "fonamental" que Casa Amèrica Catalunya, en els diferents formats que ha tingut al llarg de la seva història, ha jugat per enfortir aquesta "imbricació" econòmica i cultural entre els dos pobles. El director de Casa Amèrica Catalunya, Antoni Traveria, ha aprofitat la celebració del centenari de l'entitat per recordar a les institucions que formen el patronat de la institució que la seu de la institució, situada en un pis, s'ha quedat petita.

Mas ha recollit el guant i, dirigint-se a l'alcalde de Barcelona, ha comentat: "Haurem de fer un esforç", encara que ha aconsellat a la fundació que vagi mirant "amb calma" preus de noves seus i que, mentrestant, faci el que pugui amb els recursos que té a la seva disposició.

El president, que no ha pogut quedar-se fins al final de l'acte perquè tenia un altre compromís a Tarragona, ha comentat amb humor que la limitació a 110 quilòmetres per hora l'obligava a sortir amb temps. De la seva banda, el secretari general iberoamericà, Enrique Iglesias, ha recordat les aportacions de Catalunya als països iberoamericans i d'aquests a aquest territori. Iglesias ha felicitat Casa Amèrica Catalunya per construir "grans pilars de comunicació" entre els dos pobles, i ha ressaltat la contribució de personalitats de la cultura catalana com Margarita Xirgu al seu país, l'Uruguai.

De la seva banda, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha recordat que els llatinoamericans que resideixen a la capital catalana són un actiu de diversitat.

Abans dels parlaments, s'ha inaugurat l'exposició "Cent veus, un centenari", que inclou retrats en forma de caricatures de personalitats que s'han relacionat amb Casa Amèrica Catalunya al llarg d'aquests anys. Entre elles, la del president català, Artur Mas, o la de l'expresident José Montilla, que han observat els dibuixos fets per l'humorista gràfic argentí Miguel Repiso.

stats