CULTURA
Cultura 02/04/2011

Crisi contra “ebullició de creativitat” al lliurament dels Premis de Cultura

L'arquitecte Oriol Bohigas ha rebut el premi a la trajectòria. El fotògraf Joan Fontcuberta, el dissenyador Xavier Mariscal o l'escriptora Marta Pessarrodona també han rebut el seu guardó

Redacció
2 min
Mas lliura el premi a Oriol Bohigas / EFE

BarcelonaLa incidència de la greu crisi econòmica en l'àmbit de la cultura ha estat la protagonista indirecta de la sòbria cerimònia celebrada avui a la Generalitat per lliurar els premis Nacionals de Cultura 2011 a setze persones i entitats per les seves aportacions en diferents sectors. L'acte ha reconegut la trajectòria de l'arquitecte Oriol Bohigas. Totes les persones que hi han intervingut, des de Bohigas al president de la Generalitat, Artur Mas, han reconegut que Catalunya passa per un difícil moment, encara que han coincidit que aquest fet no pot suposar un fre a la creació.



Els premis han reconegut també la feina de Joan Busquets en l'apartat d'arquitectura i espai públic o la del fotògraf Joan Fontcuberta en el camp de les arts visuals. També han estat guardonats Mariona Omedes, en l'apartat d'audiovisual; Pere Arquillué, en la categoria de teatre; Los Excéntricos, en l'apartat dedicat al circ; Alfons López, Pepe Gálvez i Joan Mundet, com a figures del món del còmic; Judit Colell i Jordi Cadena, en la categoria de cinema; Xavier Mariscal, en la categoria de disseny, i Marta Pessarrodona, a l'apartat dedicat a la literatura, i Miguel Poveda, que s'ha endut el guardó de l'apartat musical. David Balsells ha estat el guardonat en la categoria de patrimoni cultural i Jordi Font i Ferré, s'ha endut el de pensament i cultura científica. En els premis per a col·lectius, l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya, s'ha endut el guardó de l'apartat dedicat a l'art de la dansa; la revista Cavall Fort, el de projecció social de la llengua catalana, i la Llibreria Quera, el de cultura popular.



Durant el seu discurs, Mas ha considerat que hi ha "una ebullició de creativitat" a Catalunya, en l'àmbit de la Cultura i en altres camps com els de l'ensenyament o la investigació i ha considerat que ara hi ha un repte col·lectiu. En aquestes circumstàncies es tracta, segons Mas, d'"aconseguir que aquesta explosió de creativitat no es freni per les dificultats financeres del país i de les seves administracions públiques". Abans, Oriol Bohigas en nom de tots els premiats, havia dit que en "els moments apocalíptics als quals sembla que anem a parar" són prioritàries les necessitats bàsiques com la salut i l'educació, però la cultura també ha de ser un “pilar indispensable de la nació". Bohigas creu que "només amb la cultura serem capaços de refer la política i lluitar contra la crisi des de les mateixes bases estructurals".



Aquesta és la tercera ocasió que el CoNCA concedeix els Premis Nacionals de Cultura, dotats amb 18.000 euros, i instituïts per la Generalitat el 1982. Els guardons són continuadors dels que el Govern va patrocinar entre 1932 i 1938 per reconèixer les aportacions o activitats més rellevants en diferents àmbits culturals.

stats