Patrimoni
Cultura 26/04/2011

El Crist d'Escunhau torna al museu

L'obra del segle XIII s'ha sotmès a una restauració i s'exposarà al Museu dera Val d'Aran a partir del juliol

Redacció
1 min
Crist d'Escunhau

BarcelonaLa talla de Crist i la creu d'Escunhau tornaran demà al Museu dera Val d'Aran després de sotmetre's a un procés de restauració al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. Es tracta d'una de les talles més importants del museu aranès, data del segle XIII i s'exhibirà de nou a partir del mes de juliol.

Els treballs de restauració al CRBMC han durat quatre mesos i han consistit en la fixació general de la policromia, la consolidació puntual del suport de fusta, la neteja de la capa pictòrica i la reintegració cromàtica de petites llacunes. La conservació-restauració també ha permès fotografiar i documentar la peça.

El mes de setembre de 2010 es va dur a terme una actuació d'urgència in situ per resoldre l'aixecament de parts de capa pictòrica, com van detectar membres del museu; l'actuació actual també ha millorat l'ancoratge de la figura a la creu, solució que permet manipular l'obra sense afectar-ne l'estabilitat.

El Crist d'Escunhau és una talla de fusta policromada que, tot i que data del segle XIII, conserva un cert caràcter romànic. S'ha vinculat la peça al grup de majestats nues, perquè es perceben evidències que l'escultor no volia representar un Crist sofrent. El cos està resolt de manera senzilla i una de les particularitats és el perizoni (la tovallola), que cau molt avall pel costat dret. La creu, també de grans dimensions i policromada, presenta una decoració florada a l'anvers i la policromia típica al dors.

stats