Música

Crit d'ajuda dels 'tablaos' de Barcelona a les administracions pel coronavirus

Tarantos, Tablao Flamenco Cordobés i Tablao de Carmen no preveuen obrir fins al 2021

Tarantos, Tablao Flamenco Cordobés i Tablao de Carmen, els tres locals flamencs més antics de Barcelona, s'han unit en la Plataforma Tablaos Emblemàtics per demanar ajuda urgent a les administracions. Tancats durant mesos per la pandèmia del coronavirus i sense previsió que se'ls autoritzi a obrir aquest estiu, auguren que no podran tornar fins a la primavera del 2021, i reclamen un "programa d'ajudes" públiques per sobreviure, ells i "el 90% dels artistes flamencs catalans que en depenen econòmicament", segons explica l'ACN. Que es prorroguin els ERTO fins a superar la pandèmia, poder programar en espais a l'aire lliure, suport econòmic i l'esponsorització d'un Festival de Tablaos Flamencs són algunes de les ajudes que han sol·licitat aquest dimecres.

El flamenc no és (només) per a guiris

Els tres tablaos continuen tancats ara mateix. Només Tarantos va reobrir tímidament al final de la distensió, però amb la nova reculada d'aquest juliol ha tornat a abaixar la persiana. L'escenari és desencoratjador per a aquests locals històrics de la ciutat, i la perspectiva de futur no és més bona: la temporada alta s'acaba a l'octubre i, per tant, si tot va bé el negoci no tornarà a funcionar en condicions fins a la primavera del 2021.

Els tablaos han assumit que avui "la prioritat" és la salut, i per això no demanen tant que se'ls permeti reobrir els locals com alternatives per a la seva activitat i supervivència econòmica. Des del Tablao Flamenco Cordobés, María Rosa Pérez diu a l'ACN que estan doblement tocats. D'una banda, el 90% del seu públic són turistes i enguany en seran pocs els qui visitaran la ciutat. De l'altra, les característiques del negoci (locals interiors, sovint petits) els converteixen en "els primers" a tancar a cada nou repunt de contagis, admet la responsable del tablao de la Rambla.

Música a l'aire lliure i ajudes sostingudes

Amb aquest panorama, els tres espais històrics han demanat aquest dimecres en una roda de premsa mesures a les administracions que els permetin, si més no, aguantar. Al govern espanyol li sol·liciten que mantingui els ERTO "fins que la pandèmia s'hagi superat mèdicament", i que ho faci a més bonificant el 100% del subsidi. "Estem tancats al 100%!", il·lustra Pérez. També es demana una reducció de l'IVA de les entrades dels espectacles de flamenc –en cas que es puguin fer– fins al 4%.

A les administracions catalana i municipal, els suggereixen poder salvar una part de la programació amb una cessió gratuïta d'espais públics a l'aire lliure, i possibilitar l'obertura de terrasses "que puguin proporcionar alguna font d'ingressos". També es demanen ajudes econòmiques com l'exempció del pagament d'impostos mentre els espais estiguin tancats i una línia finalista per poder "sostenir" les despeses fixes.

La plataforma també voldria finançament per pagar l'emissió digital d'espectacles que es poguessin fer en directe als tablaos (ara sense públic, o en el futur), col·laboració per una campanya de difusió i reivindicació del patrimoni flamenc adreçat a la població local i fins i tot l'esponsorització d’un Festival de Tablaos Flamencs, que no existeix encara.

En converses amb els grups parlamentaris i l'Ajuntament

Els responsables dels tres espais, María Rosa Pérez, Mimo Agüero (copropietària i directora del Tablao de Carmen) i Joan Mas (propietari de Los Tarantos i fundador del Grup Mas i Mas) uneixen esforços per visibilitzar la situació i proposar diàleg i propostes amb els actors responsables de la cultura de la ciutat i el país, amb l'objectiu de trobar solucions al complex i difícil context que planteja la pandèmia.

De fet, ja han mantingut converses amb tots els grups parlamentaris –comenta Pérez–, alguns representants dels quals els han acompanyat a la roda de premsa (ERC i Cs). Ara mateix no hi ha concrecions però sí que tots els grups estan d'acord que els promotors compareguin al Parlament a la tornada de les vacances per exposar públicament la situació. Per part de l'Ajuntament de Barcelona, Pérez lamenta no haver trobat una resposta semblant a l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) i afirma que el tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, els ha emplaçat a trobar-se al setembre. En canvi, el regidor d'Indústria i Turisme, Xavier Marcé, es reunirà amb ells la setmana vinent, ha anunciat l'empresària.

La plataforma considera que aquests espais de cultura i creació de l’art flamenc són necessaris per la continuïtat i la supervivència d’aquesta expressió cultural, perquè són "nodes socials, de trobada i d’intercanvi, unes “escoles” o “universitats” flamenques que, si bé que no són acadèmiques, sí que mantenen la cultura viva". Maria Rosa Pérez recorda, a més, que de l'activitat als seus locals en viuen també els artistes del flamenc, i calcula que més de 300 cantants, bailaores i músics freqüenten aquests espais al llarg d'un any.