LITERATURA

La Cuba de Padura s’endú el premi Princesa de les lletres

Ni Richard Ford, ni Haruki Murakami, ni Adonis. Els tres favorits al premi Princesa de les lletres 2015 -abans premi Príncep d’Astúries- han quedat eclipsats per Leonardo Padura, el primer autor cubà que és reconegut amb el guardó, una notícia que es va fer pública ahir al migdia.

Nascut a l’Havana l’any 1955, Padura és força conegut pels seguidors de novel·la negra gràcies a la sèrie del detectiu Mario Conde, un expolicia que viu a la capital de la República cubana acompanyat d’un amic, el Flaco. Tots dos es dediquen a resoldre assassinats, robatoris i crims que tenen a veure amb la realitat social del seu país. En novel·les com Pasado perfecto (1991), Adiós, Hemingway (2001) i La cola de la serpiente (2011) l’escriptor fa un retrat que no defuig la crítica amb el règim castrista, encara que mai no ha deixat enrere l’illa, on el 2012 va rebre el Premio Nacional de literatura cubà.

El jurat ha premiat Padura amb 50.000 euros i una escultura de Miró perquè els seus llibres “indaguen en el que és ocult, i estan dotats d’un gran sentit ètic”. Se n’ha remarcat “l’interès per escoltar les veus populars i perdudes dels altres”. Les seves novel·les, relats i assajos són una “superba aventura del diàleg i de la llibertat”. Entre els divuit membres del jurat hi havia Beatriz de Moura, fins fa poc al capdavant de Tusquets, l’editorial que ha popularitzat l’autor durant l’última dècada. El premi pot semblar també una picada d’ullet cap a l’illa caribenya, que ha anat donant mostres d’obertura política i econòmica en els últims mesos.

Padura és un dels autors cubans de més projecció internacional, i a banda de la sèrie de vuit novel·les negres destaquen les narracions breus, aplegades recentment a Aquello estaba deseando ocurrir (2015), i l’ambiciosa El hombre que amaba a los perros (2009), una indagació històrica sobre Ramon Mercader, l’assassí de Trotski, que va passar els últims anys de la seva vida a Cuba.

Els tres guanyadors anteriors del premi han sigut John Banville, Antonio Muñoz Molina i Philip Roth.