Cultura
Cultura 13/12/2011

El retorn dels papers de Salamanca pendents es demora

El conseller Mascarell diu que "s'ha acabat malbaratant el poc crèdit polític que quedava a l'actual govern". A l'espera d'una reunió amb el nou patronat de l'arxiu, la conselleria de Cultura i Turisme de Castella i Lleó argumenta que no es permetran més sortides de documents

Efe
2 min

El departament de Cultura de la Generalitat ha lamentat la cancel·lació de la reunió del Patronat del Centre de la Memòria Històrica de Salamanca, gest que el govern interpreta com "un altre engany" a la promesa de retornar tots els documents abans que acabi l'any.

Pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, "s'ha acabat malbaratant el poc crèdit polític que quedava a l'actual govern". L'incompliment del retorn dels papers representa "una mostra més de la incapacitat d'entendre el valor dels símbols i el sentit que per a Catalunya tenen determinades coses", ha dit. Mascarell ha afegit que amb aquests moviments "el govern central s'allunya una mica més de Catalunya".

A la reunió suspesa avui s'havia d'acordar el nou trasllat dels documents pendents, requisats entre 1938 i 1939 a sindicats, partits polítics i particulars; fonts del departament han mostrat indignació per l'ajornament i i han recordat el compromís del ministeri de Cultura d'entregar tota la documentació confiscada pel franquisme abans d'acabar la legislatura.

Al juny i coincidint amb l'entrega de 365 caixes amb documents, la ministra Ángeles González-Sinde va mostrar la confiança que abans d'acabar l'any s'entregaria la documentació als seus propietaris. La ministra de Defensa, Carme Chacón, va expressar que es tractava d'arxius "perfectament registrats" que tornaven a Catalunya "no per cap arbitrarietat, sinó perquè són de Catalunya".

La consellera de Cultura i Turisme de Castella i Lleó, Alicia García, ha declarat que esperarà a la constitució del nou Patronat de l'antic Arxiu General de la Guerra Civil, amb representants del PP, per concretar la seva intenció de "no permetre més sortides de documents". García ha mostrat satisfacció per la cancel·lació de la reunió del patronat i ha anunciat que promourà una anàlisi "exhaustiva" per determinar la manera com s'ha produït la sortida de documents de l'arxiu de Salamanca. "Quan es constitueixi el nou patronat serà important veure quins documents han sortit i com s'han digitalitzat, a més de comprovar si alguns no corresponen a Catalunya, com diuen alguns investigadors", ha argumentat. També ha afegit que "totes les sortides de documents" s'han produït de manera "oculta i tapada".

stats