Cultura 17/02/2011

El pressupost per als gran equipaments culturals es reduirà entre un 15 i un 20%

Mascarell ha aclarit que treballarà perquè les entitats més petites, disseminades per tot el territori, tinguin la menor afectació

acn
2 min
mascarell

BarcelonaEls fons que aporta la Generalitat als grans equipaments culturals es reduiran entre un 15 i un 20 per cent en els pressupostos d'aquest any a causa de la situació financera de la institució. D'altra banda, el Departament de Cultura reduirà el seu pressupost un 10%. Així ho ha anunciat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en la primera compareixença a petició pròpia al Parlament. Davant la preocupació mostrada per alguns diputats per aquest anunci i el que fins i tot està estudiant "congelar" algun projecte, el conseller ha aclarit que el fet que la Generalitat hagi acordat aquesta retallada per a grans equipaments -que ha xifrat en mitja dotzena- no significa que en el futur "perdin entre el 15 i el 20 per cent dels seus pressupostos, ja que la majoria són consorcis". En aquest sentit, ha ressaltat que no totes les administracions que participen en aquestes institucions (MNAC, MACBA o Gran Teatre del Liceu) aplicaran els mateixos percentatges que el seu departament. També ha aclarit que treballarà perquè les entitats més petites, disseminades per tot el territori, tinguin la menor afectació. "Parlem -ha indicat en declaracions als periodistes- de perdre una mica ara per recuperar a mitjà i a llarg termini. Un any en l'àmbit de la cultura no és res, aquí les coses van per dècades", ha postil·lat.

Respecte al tema de la llengua, després que el PP critiqués amb duresa la política lingüística de l'administració catalana, que ha titllat de "monolingüe i discriminatòria per als castellanoparlants", Mascarell ha argumentat que el govern no ha de tenir "cap complex" a l'hora d'enfortir el català "perquè és la llengua dels catalans", a la vegada que s'ha compromès a mantenir el "màxim respecte per l'altra llengua que es parla a Catalunya". D'una altra banda, ha demanat al PP que no parli d'odi d'una comunitat cap a una altra. "Jo amb Espanya -ha precisat- no tinc cap problema, el que passa és que hi ha un Estat que és poc eficient amb els catalans, provocant que Catalunya pateixi un estrès com a conseqüència d'aquesta ineficàcia".

Pel que fa a la Llei del Cinema, Macarell ha anunciat que tindrà una proposta de reglament per desenvolupar aquesta llei entre les properes 4 o 8 setmanes. Així ho ha dit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en la primera compareixença a petició pròpia al Parlament. El conseller ha anunciat "continuïtat i ambició" perquè "la feina s'ha fet bé". En la seva compareixença, Mascarell, que ha comptat amb el suport de tots els grups polítics per a la seva proposta d'un nou Gran Acord per a la Cultura, ha destacat que les retallades no seran "lineals" i ha advocat per combinar "rigor amb imaginació", intentant que al llarg de la legislatura la situació canviï.

Litigi per les obres de la Franja

Mascarell també ha parlat d'una posició "clara" del departament pel que fa al litigi de les obres d'art de la Franja. El conseller ha dit que seguiran "treballant per fer un pacte amb Aragó" i que s'haurà de "reprendre el diàleg" per tal de trobar una "solució definitiva". Mascarell ha afirmat que les relacions "estan en el punt que havien d'estar".

stats