Cinema

El D'A Film Festival manté les dates i celebrarà la pròxima edició online

'Chambre 212', de Christophe Honoré, inaugurarà la cita el 30 d'abril

Mentre el cinema espanyol contempla les estrenes online en plataformes com a possible solució d'emergència per pal·liar l'aturada absoluta del sector, un festival ha sigut el primer en fer el pas endavant: el D'A Film Festival Barcelona ha anunciat aquest divendres que manté les dates de la pròxima edició (del 30 d'abril al 10 de maig) i celebrarà una edició online com a mesura de precaució davant la incertesa provocada per l'epidèmia del coronavirus.

Les estrenes online, el bot salvavides del sector del cinema

El D'A programarà en aquesta edició online prop de 35 pel·lícules, una selecció "forçosament reduïda" dels 100 títols aproximats que s'havien de projectar. Es manté, això sí, la inauguració prevista: Chambre 212, la nova pel·lícula del director francès Christophe Honoré, protagonitzada per Chiara Mastroianni (premi a la millor actriu d'Un Certain Regard a Canes), Vincent Lacoste i el cantant Benjamin Biolay. En els pròxims dies es donarà a conèixer la programació definitiva del festival, que en aquesta iniciativa comptarà amb el recolzament de la plataforma Filmin, amb molta experiència en festivals en streaming, ja que organitza anualment la seva pròpia cita online, l'Atlàntida Film Fest.

El festival explica en el comunicat que la decisió s'ha pres després d'una "profunda reflexió i davant la impossibilitat de fer el festival en les condicions òptimes" i, sobretot, "pensant en els calendaris futurs que afectaran els pròxims esdeveniments culturals de la ciutat i d’arreu del món". El D'A també mantindrà el projecte La Pedrera Film Lab de mentoring de futures produccions cinematogràfiques, però la resta d'activitats paral·leles (jornades professionals, tallers, classes magistrals...) queden "ajornades sine die".

Com queda el panorama de festivals

L'anunci de la celebració online del D'A arriba l'endemà que el Festival de Canes hagi renunciat a celebrar la pròxima edició en les dates previstes inicialment i consideri un possible ajornament a finals de juny o juliol. A l'estat espanyol s'han hagut de cancel·lar festivals com el de Màlaga de cinema espanyol, l'Ohlalà! Festival de Cinema Francòfon i el NonStop Barcelona Animació i d'altres com el BCN Film Fest han traslladat les seves dates de mitjans d'abril a mitjans de juny. Falta veure què faran cites importants com el Docs Barcelona, que en principi s'hauria de celebrar del 20 al 30 de maig.

La celebració d'edicions online és una solució d'emergència que estan adoptant també alguns festivals internacionals com el prestigiós Visions du Réel de Suïssa, que aquest dimecres va anunciar que "repensava el festival per la seguretat de tothom" i que les pel·lícules de la pròxima edició només es veurien a través d'internet. El SXSW, el primer gran festival que va caure com a conseqüència del coronavirus, no va tenir temps de preparar una edició online alternativa, però ha anunciat que el jurat veurà igualment per streaming les pel·lícules programades i que l'edició tindrà un palmarès com si el festival s'hagués arribat a celebrar.