ART
Cultura 25/04/2013

Un Dalí inèdit arriba a Madrid, després de conquerir París

El Museu Reina Sofía mostra una trentena d'obres mai vistes a l'Estat com 'Al·lucinació parcial' o 'Sis aparicions de Lenin sobre el piano'

Acn
2 min

MadridEl Museu Reina Sofia de Madrid acull des d'aquest dijous i fins al setembre la mostra 'Dalí. Totes les suggestions poètiques i totes les possibilitats plàstiques', que recull 200 obres procedents d'importants institucions, col·leccions privades i dels principals dipositaris de l'obra de l'artista. Aquesta és la primera retrospectiva de Salvador Dalí a l'estat espanyol en els últims 30 anys i arriba després de conquerir París, on més de 790.000 persones l'han visitat al centre Pompidou. L'exposició presenta una trentena d'obres mai vistes a l'Estat com 'Al·lucinació parcial' o 'Sis aparicions de Lenin sobre el piano'.

El director del museu Reina Sofía de Madrid, Manuel Borja Villel, ha subratllat que aquesta exposició pretén "mostrar l'aspecte d'un artista polièdric i essencial del segle XX". El mateix director ha volgut apuntar que la figura de Dalí aporta dues coses fonamentals, a dia d'avui, a l'art contemporani: d'una banda "un llenguatge propi on els somnis i la relació de les imatges és fonamental i, de l'altra, entendre el paper canviat de l'artista".

Borja Villel ha explicat que mai no s'havia fet una visió retrospectiva d'aquestes característiques sobre l'artista perquè "necessitaven certa distància respecte a la pròpia figura, que passessin alguns anys i també per la dificultat d'alguns préstecs". "És una exposició difícilment repetible on hi ha unes trenta peces que no s'han vist mai a l'Estat i és una oportunitat única per aproximar-nos a aquest personatge radical i essencial del segle XX", ha subratllat.

L'objectiu de l'exposició passa per recuperar i impulsar el Dalí pintor, pensador, escriptor i creador d'una visió molt particular de la vida. Per fer-ho, a banda de les pintures i els dibuixos de l'artista, les diferents seccions presenten material documental, fotografies, manuscrits del propi Dalí, revistes, pel·lícules i filmacions que intenten acostar l'espectador al complex univers del geni.

stats