CINEMA
Cultura 02/09/2011

Cronenberg és un dels favorits per al Lleó d'Or

Viggo Mortensen encarna el pare de la psicoanàlisi, Sigmund Freud, a 'A dangerous method', el nou film del director d''Una història de violència'

Redacció
2 min
David Cronenberg

BarcelonaVenècia s'estira avui al divan. David Cronenberg ha presentat a la secció oficial la seva última pel·lícula, A dangerous method, un film psicoanalític que ha fet ploure els aplaudiments en el tercer dia de festival. Un nou èxit en la carrera de Cronenberg, que es desmarca del to dels seus últims títols, com Una història de violència (2005) o Promeses de l'est (2007), i recupera l'essència de guions més mentals i torturats, com Spider (2002), que ja tocava el tema dels traumes, les paranoia i les confusions més malaltisses.

Aquesta vegada, Cronenberg apunta una mica més amunt. La pel·lícula, adaptació de l'obra de teatre de Christopher Hampton The talking cure, ens ensenya les discussions entre el pare de la psicoanàlisi, Sigmund Freud (interpretat pel ja habitual Viggo Mortensen) i el seu deixeble, Carl Gustav Jung (Michael Fassbender). S'hi afegeix un tercer personatge, el de Sabina Spielrein (Keira Knightley), una jueva aspirant a psicoanalista que se sotmet a teràpia per purgar-se de traumes. Amb aquest punt de partida es crea un triangle de tensions. Cada personatge intenta imposar els avantatges del seu mètode.

Però que ningú s'esperi una glossa obsessiva de La interpretació dels somnis o de Tòtem i tabú. És cert que el film explora les complicacions de la psicologia humana. Però ja ho deia Mortensen durant la roda de premsa: "En David volia reflectir la relació entre els tres personatges i el seu sentit de l'humor. De fet, vosaltres heu vingut aquí per això, perquè us heu divertit veient la pel·lícula". És una història fosca, situada a Viena a principis de la Primera Guerra Mundial; tot i així, a voltes resulta molt còmica.

"A l'edat que tinc, després d'haver fet tantes pel·lícules (que quedi clar, no tantes com Woody Allen), crec que he canviat en la comprensió de la meva visió del cinema –deia el director canadenc–. Ara, per exemple, faig el muntatge molt més ràpid". Enfrontar-se al públic mai no és fàcil, però Cronenberg n'ha sortit molt ben parat. De fet, A dangerous method ha fet pujar les apostes, i molts ja la consideren la millor candidata per al Lleó d'Or. No és que mai hagi estat sospitós de mediocre, però és probable que, com bé diu, els anys li hagin jugat a favor.

stats