SANT JORDI

Del Vaquilla a Mortadel·lo: el pregó d'Albert Sánchez Piñol en 11 frases

L'autor de 'Victus' no signarà llibres aquest dimarts, però aquest dilluns a la tarda ha estat protagonista del pregó de la lectura, amb Toni Soler. "Jo no accepto ni els límits del diccionari", ha dit

- "Hi ha moltes tradicions a la ciutat, i una és que no vaig a signar per Sant Jordi. En tinc bon record fins el primer any que vaig publicar un llibre, llavors va ser terrorífic, espantós”.

- "Escriure un llibre que no llegirà ningú és el més fàcil del món. Jo confio i crec en la literatura popular i alhora de qualitat".

- "Per què serveixen els llibres i la literatura? No és que la narrativa ens faci millors persones, és que ens fa persones".

- "Com podríem explicar la nostra història als russos o coreans si no és a través de la literatura ['Victus' s'està traduint a aquestes llengües]. Però jo primer dirigeixo la literatura a nosaltres mateixos. No és que els coreans no sàpiguen què va passar a Catalunya el 1714, és que no ho saben al Guinardó".

- "Amb 'Victus' he après la capacitat de perseverança, resistència i patiment dels catalans".

- "El 1714 no hi havia aquest 'rotllo' del fet nacional i el fet social. El fet nacional era el social. La defensa aferrissada de la ciutat s'explica perquè la derrota suposava perdre els drets i institucions".

- "Alguns polítics van tenir un paper galdós, i ara tenen l'oportunitat d'arreglar-ho. D'altres van tenir una actitud heroica"

- "No tinc cap rutina per escriure, no és com fitxar o obrir una aixeta".

- "La gent diu a les entrevistes que als 8 anys llegia Tolstoi. Jo llegia Mortadel·lo".

- "Jo no accepto ni els límits del diccionari. Ja que et poses a escriure, no et tallis! No et vindrà ni la CIA ni el KGB".

- "Sóc de la generació Vaquilla, la dels quinquis que et robaven la bossa de pipes. Pensava que els havien d'ajuntar tots i bombardejar-los. Que em digués que no s'havia de fer un capellà, no tenia sentit. Però vaig llegir Spiderman, i en el número que el Follet Verd mata la seva nòvia, la Gwen Stacy, l'Spiderman no mata el Follet, perquè si el mata es converteix en ell. Així ho vaig entendre".

 

Més continguts de