LITERATURA
Cultura 15/06/2012

Demà un ARA especial dedicat a Pere Calders

L'ARA celebra el centenari del naixement de Pere Calders i ofereix als lectors l'antologia Tria personal. A més, l'Ara Llegim dedica el reportatge central a analitzar l'obra de l'escriptor barceloní.

Ara
2 min

BARCELONA.Pere Calders va néixer a Barcelona el 29 de setembre del 1912, però la qualitat, la popularitat i el carisma de la seva obra han fet que diversos dels actes commemoratius s'hagin celebrat abans de l'efemèride. L'ARA presenta aquest dissabte un diari especial i singular per recordar un dels noms fonamentals de la literatura catalana del segle XX, autor de llibres de contes com Cròniques de la veritat oculta i Demà a les tres de la matinada , novel·les com Aquí descansa Nevares i el relat de les vivències al front durant la Guerra Civil, Unitats de xoc .

L'ARA Llegim dedicarà el reportatge principal a Calders: repassarà les principals fites narratives i vitals de l'escriptor barceloní, a partir de converses amb la seva filla Tessa Calders; el filòleg Jordi Castellanos, un dels biògrafs de l'autor i comissari de l'exposició Calders, els miralls de la ficció -juntament amb Joan Melcion-, que es va fer al CCCB el 2000; Pilar Beltran, l'editora de La ciutat cansada , una de les novel·les inèdites de Calders publicada, i la gestora del fons Pere Calders de la Universitat Autònoma, Mercè Bausili.

El reportatge també inclourà un apartat amb els principals actes que en els pròxims mesos es dedicaran a l'escriptor, entre els quals destaca el Segon Simposi Internacional Pere Calders a la Universitat Autònoma. L'ARA de demà donarà un protagonisme especial a un dels contes més populars de l'autor, L'arbre domèstic . La narració recorrerà el diari de la primera a l'última pàgina.

Vint-i-vuit contes memorables

L'antologia Tria personal -feta el 1984 pel mateix autor- recorre les tres principals etapes de l'obra caldersiana. De la primera, l'anterior a la guerra, se n'hi inclouen contes com L'imprevist a la casa número 10 . Dels anys d'exili a Mèxic provenen algunes de les narracions més conegudes de l'autor, com és el cas de La ratlla i el desig i El principi de saviesa . La tornada a Barcelona queda ben representada a partir de Zero a Malthus i La rebel·lió de les coses , que provenen d' Invasió subtil i altres contes . Les 28 narracions de l'antologia es poden aconseguir amb l'ARA durant tot el cap de setmana a un preu de 9,95 euros.

stats