Publicitat
Publicitat

Música

Dylan actua demà a la Xina per primera vegada

És possible que el govern de Pequín hagi censurat algunes cançons del seu repertori

Tot està llest per a la primera actuació del cantant nord-americà Bob Dylan a la Xina, demà, al Gimnàs dels Treballadors de Pequín, amb l'expectació afegida de no saber encara si la vena política del veterà artista i les seves cançons protesta més mítiques sortiran a escena .

A punt de complir 70 anys, l'autor de The Times They Are a-Changin, Blowing in the Wind i altres himnes dels moviments de protesta en els anys 60 actua per fi en l'encara bastant tancat règim comunista xinès , després d'un intent fallit el 2010.

És probable, com passa en aquests casos, que la censura xinesa hagi imposat una llista de cançons que Dylan no podrà tocar en el concert, però de moment les condicions requerides per Pequín al cantautor són un misteri, igual que tots els detalls de la seva estada a la capital xinesa.

El Dylan actual és més conegut per la seva reconversió al cristianisme que pel pacifisme i la lluita per les llibertats que va abanderar en els anys del moviment hippy, però també les autoritats comunistes recelen de qualsevol proselitisme religiós procedent de l'exterior, així que el morbo, en qualsevol cas, està servit.

Les autoritats xineses sempre han recelat d'actuacions de famosos artistes occidentals en el seu territori, una tendència que ha estat especialment notòria des que el 2008 la cantant islandesa Björk mostrés el seu suport a la independència del Tibet en un concert a Xangai, dies abans de les revoltes tibetanes d'aquell any.

Els organitzadors de les gires de Dylan van comprovar aquestes dificultats l'any passat, quan van haver de suspendre la gira asiàtica del joglar de Minnesota en no aconseguir permís del ministeri de Cultura de la Xina (encara que en aquella ocasió també hi va haver desacords econòmics amb la part xinesa de la organització).

Quan Dylan estava en el seu moment d'apogeu -anys 60 i 70– els xinesos estaven pràcticament aïllats de l'exterior, immersos en una altra revolució (la cultural, ideada per Mao Zedong), però sí que van escoltar la seva música generacions xineses posteriors, com la que a finals dels 80 va protagonitzar les protestes de Tiananmen, i el cantant és conegut a la Xina, encara que potser menys pels més joves.

S'espera, per això, que el gimnàs estigui ple a vessar, cosa que no serà difícil tenint en compte el petit aforament del lloc (només uns 10.000 seients, quan al costat hi ha l'Estadi dels Treballadors, amb una capacitat sis vegades més gran i on solen actuar famosos artistes asiàtics).

El 10 d'abril, Dylan té una altra cita important, ja que cantarà per primera vegada a Vietnam, país que en els anys 60 era escenari d'una guerra amb intervenció nord-americana i contra la qual van sonar les balades del nord-americà.

Després de l'actuació a Ho Chi Minh (l'antiga Saigon) el 10 d'abril, Dylan tornarà a la Xina per un concert a Hong Kong, el dia 12, i més tard culminarà el seu periple asiàtic a Singapur, el 15 d'abril.

Atipa't de cultura

Etiquetes

Més continguts de

Atipa't de cultura
PUBLICITAT
PUBLICITAT