Cultura 20/06/2019

El Mercat de les Flors desafia la globalització amb creadors singulars

El territori centrarà la pròxima temporada del Mercat de les Flors i inclourà espectacles de Christian Rizzo i Lia Rodrigues

Antoni Ribas Tur
3 min
'Furia', de Lia Rodrigues

BarcelonaEls espectacles de la pròxima temporada del Mercat de les Flors seran un antídot contra l’homogeneïtzació de la globalització: “Malgrat que tots compartim una cultura molt globalitzada, en funció d’on s’absorbeix i d’on germina afecta totalment la creació”, afirma la directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit. “Un artista que treballa al Brasil, Sud-àfrica, el Brasil, París, Londres, Olot, Andalusia o aquí destil·la la realitat que l’envolta i treballa en aquesta cultura d’una manera molt diferent”. Per això, la temporada portarà per títol 'Dansa i territori'. Territoris compartits i perspectives diverses, i rebrà artistes com el francès Christian Rizzo, amb l’espectacle 'Une maison', sobre com es construeix un espai compartit; i la brasilera Lia Rodrigues, que l’any 2004 va fer un gir en la seva trajectòria i va començar a desenvolupar projectes educatius i artístics en una favela. Lia Rodrigues serà, a més, la protagonista d’una de les dues constel·lacions de la temporada –l’altra estarà dedicada a la Societat Doctor Alonso, de Tomàs Aragay i Sofía Asenzio–, i es podran veure tres dels seus espectacles.

La temporada inclourà més de 40 espectacles, a l’espera de l’anunci d’algunes col·laboracions, i en la línia dels noms internacionals i els intercanvis culturals la coreògrafa Marina Mascarell tornarà al Mercat, aquesta vegada amb la companyia sueca Skanes Dansteater. El cas dels bascos Kukai Dantza és similar: després de l’exitosa 'Oskara', del fundador de La Veronal, Marcos Morau, presentaran 'Erritu', amb un nou coreògraf convidat, l’israelià Sharon Fridman. L’espectacle s’ha pogut veure al carrer, i el Mercat el mostrarà amb format de sala. Els viatges que proposa Àngels Margarit també passen per l'Àfrica, amb un solo de la coreògrafa sud-africana Robyn Orlin i el festival Àfrica Moment.

Sense poder tenir grans noms

Malgrat tot, la pròrroga dels pressupostos i la incompatibilitat de les dates van fer caure de la programació alguns grans noms que Àngels Margarit no va voler revelar amb l’“esperança” de poder-los tenir al Mercat més endavant. “Com que hi ha pressupostos prorrogats no fem més constel·lacions ni creixem més”, subratlla.

La mirada territorial més pròxima de la temporada vinent passarà, entre d'altres, per dos espectacles que exploren nous camins del flamenc: Juan Carlos Lérida presentarà 'Doce', una part d’un treball en procés, titulat 'Liturgia de las horas', que culminarà en un espectacle de 12 hores; Olga Pericet revisarà el llegat de la 'bailaora' Carmen Amaya amb 'Un cuerpo infinito', i tornarà 'Flamingos', d’Albert Quesada, el resultat de la primera edició del programa 'Cèl·lula'. Per una qüestió d’“ecologia” artística, com diu també Àngels Margarit, i per ser més respectuosos amb la relació continuada que els coreògrafs tenen amb els seus treballs, la programació inclourà espectacles que van ser estrenats en els últims anys, com l’últim solo de Pep Ramis, de la companyia Mal Pelo, i 'Novembre', de Roser López Espinosa. Un altre objectiu d’aquesta línia de recuperació d’espectacles és donar visibilitat als creadors del territori. Un altre dels espectacles que tornaran serà 'La consagració de la primavera', de Roger Bernat, per celebrar el seu desè aniversari.

Balanç “positiu” del 2018

Després de presentar la pròxima temporada, Àngels Margarit va fer balanç de l’actual: tot i haver baixat del 80% d'ocupació per primera vegada des de la temporada 2014-2015, considera que el 76% que van assolir els espectacles és “positiu”. També va matisar la lleu davallada de públic, de 41.292 a 40.321 espectadors, incloent-hi les activitats però no els espectacles dins el Grec, i la va atribuir a la davallada de l’aforament, que va passar de 52.217 a 43.420 localitats, per una qüestió estratègica d’oferir propostes diverses. El pressupost per a la pròxima temporada del Mercat de les Flors serà de 4,79 milions d’euros, 160.000 euros més que el del 2018.

stats