Arqueologia

Descobreixen a Oxirinc pintures coptes amb una possible imatge de Jesucrist

L'expedició també identifica la tomba d'un escriba amb les seves eines de treball i mòmies de l'època romana

Un grup d'investigadors de la Universitat de Barcelona, la Societat Catalana d'Egiptologia i la Universitat de Montpeller han descobert una possible imatge de Jesucrist a l'antiga ciutat egípcia d'Oxirinc. La troballa ha tingut lloc durant l'excavació d'una estructura subterrània de pedra, que conserva les pintures dels primers cristians coptes.

Entre elles, destaca la figura d'un home que ha estat interpretat com una imatge molt primitiva de Jesucrist. El dibuix és el d'un individu jove, amb cabells rinxolats i una túnica curta, que alça una mà com si estigués fent una benedicció. 

L'altra troballa excepcional de l'expedició ha estat la tomba d’un escriba enterrat amb les seves eines de treball: un tinter metàl·lic que encara està ple de tinta i dos càlams per estrenar perquè el difunt escrivís durant la vida eterna. Els investigadors han conclòs que l'escriba en qüestió és una persona d'uns setze anys i que podria pertànyer a l'època romana copta. En aquesta època, però, els enterraments no incloïen aixovar funerari, de manera que la troballa seria extraordinària.

El director de l'expedició i professor emèrit de la UB, Josep Padró, explica que malgrat que "el jaciment d’Oxirinc és conegut pels milers de papirs que s’hi han trobat, fins ara no s’hi havia descobert cap escriba amb les seves eines".

Durant la missió expeditiva també s’ha descobert una tomba plena de mòmies de l’època romana. Per arribar fins a l’estructura subterrània s’han hagut de retirar grans quantitats de runa. En concret, s’han aixecat fins a quaranta-cinc tones de pedra sota la direcció d’un arquitecte i un enginyer. Finalment, s'ha accedit a un recinte rectangular de prop de vuit metres de llarg i un fons de 3,75 metres. Encara no se sap, però, si es tracta d’un altre temple.

Amb vista a properes campanyes, cal excavar una estructura annexa a aquest recinte a la qual s’accedeix mitjançant uns esglaons molt desgastats, i que ara per ara no se sap què conté.