Memòria històrica

Franco ja és un dictador al diccionari biogràfic de la RAH

La versió inicial, del 2011, va aixecar polèmica perquè el qualificava només d'"autoritari"

El 'Diccionario biográfico español' de la Real Academia de la Historia (RAH) ja ha modificat l'entrada dedicada a Franco: per fi és un dictador. Aquest dijous s'ha presentat la versió digital de l'obra (gratuïta). Després de la controvèrsia de la versió en paper, en què es qualificava Franco d'autoritari però no de dictador, a més de reconèixer-li "el frío valor que sobre el campo desplegaba", finalment l'acadèmia ha rectificat. 

Franco passa de dictador a heroi

Respecte a Catalunya, la directora ha assegurat que no li han dedicat més atenció que a altres entrades, ja que considera que "el seu problema és de poder i no historiogràfic". "Encara que sí que es pot veure tergiversació a Catalunya amb la història, que resulta escandalosa per als historiadors: se l'han inventat, és una història falsa i mítica", ha afirmat. També ha lamentat que es "mirin amb lupa" algunes èpoques concretes, des de la Segona República fins a la Transició. "En algun moment has de posar el comptador a zero perquè les següents generacions puguin viure i, en aquest sentit, vaig pensar que eren els anys 80 i 90 a Espanya. Que 70 anys després torni a sorgir això és penós".

La directora ha volgut insistir en el "caràcter de referència i no normatiu" del diccionari. Alhora, ha explicat que a més de tenir 45.000 biografies ja escrites l'acadèmia en prepara 20.000 més, que espera incorporar en la nova edició de l'any que ve. També diu que és una obra inacabable que es pot anar reformulant.

El govern exigeix la rectificació del 'Diccionario biográfico'

Les persones que surten al diccionari no són només noms coneguts, ja que també hi ha biografies de persones anònimes que han sigut importants per a la societat espanyola, des de mestres sordmuts del segle XVI fins a gastrònoms i folklòriques. A més a més, hi ha una especial atenció a la figura de les dones, afirmen.

La realització del diccionari s'ha dut a terme amb la col·laboració d'empreses privades com La Caixa i Telefónica, a més de 500 institucions.  

Les paraules del rei

La presentació del diccionari ha comptat amb la presència dels reis d'Espanya. Felip VI ha afirmat que Espanya és una "nació plural i diversa" que ha de caminar en una "mateixa direcció". Durant l'acte, que ha tingut lloc al Palau del Prado de Madrid, el rei ha dit que aquest diccionari "posa en valor" qui són els espanyols i quina ha sigut la seva trajectòria. Alhora ha afegit que tots els espanyols estan presents al diccionari i que a partir de la diversitat d'Espanya s'ha "forjat una identitat comuna com a nació i com a cultura" que, segons ell, identifica la població espanyola i la uneix. 

Més continguts de