Cultura 04/07/2012

Apareix el Còdex Calixtí en un garatge de Milladoiro, a la Corunya

Aquest dimarts es va detenir un extreballador de la catedral com a presumpte autor del robatori, així com la seva dona, el fill de tots dos i la parella d'aquest com a possibles còmplices. El llibre havia desaparegut feia un any

Efe
2 min
Còdex Calixtí de Santiago de Compostela / EFE

Santiago de Compostel·ladesaparegut fa un any de la catedral de Santiago de Compostel·la,

. Aquest matí de dimecres fonts de la investigació han confirmat la detenció d'una quarta persona que podria estar relacionada amb el robatori, que es podria tractar de la parella del fill.

Un extreballador de la catedral, principal sospitós del robatori

L'electricista, un extreballador de la catedral de Santiago, va ser detingut dimarts al matí com a presumpte responsable del robatori del llibre, i la seva dona i el fill de tots dos va ser detinguts a la tarda i podrien ser considerats còmplices del furt, segons han informat fonts pròximes a la investigació.

Les mateixes fonts han indicat que l'arrestat, exempleat del temple i acomiadat quan el poder eclesiàstic es va veure forçat a regularitzar la situació laboral dels seus treballadors, és considerat des de fa mesos l'autor material del robatori d'aquesta guia de pelegrins d'incalculable valor.

Aquesta setmana, la policia espanyola, que seguia prudentment la seva pista, ha fet registres en algunes de les propietats d'aquesta família situades a les províncies de la Corunya i Pontevedra. En elles, segons han informat, els agents han trobat monedes i vestigis procedents de la catedral, així com una "elevadíssima suma de diners".

Les investigacions del furt es van centrar des del principi en l'estret cercle d'aquells que tenien accés a aquesta peça. El director del Museu de la Catedral de Santiago, Ramón Yzquierdo, sempre va defensar com a "possibilitat més factible" que el Còdex hagués desaparegut per l'acció d'alguna persona de l'entorn pròxim a la basílica.

El Còdex estava situat en una sala cuirassada, però dins d'un recinte amb mesures de seguretat relaxades, i el suposat responsable del robatori era coneixedor d'aquesta "pobra protecció", segons han explicat a Efe fonts pròximes a la investigació.

Al llarg d'aquest any, les indagacions sobre aquest cas han sigut moltes, però les principals apuntaven a un robatori per encàrrec a petició d'un col·leccionista privat i una venjança personal entre membres de l'Església.

stats