Cultura 23/04/2016

Sant Jordi resisteix

El Gremi de Llibreters creu que s'han mantingut els 20,35 milions de facturació de l'any passat. Un matí esplèndid compensa una tarda plujosa

Laura Serra/ Jordi Nopca / Xavi Serra / Antoni Ribas Tur / Joan Callarissa
5 min
Sant Jordi plujós 2016

BarcelonaSant Jordi ha superat que la diada fos en dissabte, que hi hagués marató de futbol i tennis i, fins i tot, que plogués a partir de mitja tarda pràcticament arreu. Els llibreters han anunciat aquest vespre que creuen que les xifres de vendes s'han mantingut en els 20,35 milions de facturació de l'any passat. "O fins i tot una mica més", apunta Antoni Daura, el president del Gremi. Per ara, són "sensacions", però el seu afinat olfacte els fa dir que han "complert l'objectiu".

Entre els més venuts al final del dia: Víctor Amela, Paula Hawkins, Sergi Pàmies i Marie Kondo, seguits d'Empar Moliner, Màrius Serra, Julia Navarro, Almudena Grandes, Carles Capdevila i Risto Mejide.

Rànquings amb els llibres més venutsUn matí espectacular

La jornada ha començat amb grans expectatives. Feia sol. Un dia radiant. Aquesta era la primera notícia del dia, que alleugeria els llibreters, editors i autors, que tenen en Sant Jordi el seu gran aliat anualles vendes d'un dia representen entre un 6% i un 8% de la facturació total–. Com cada any, les parades estaven llestes des de primera hora, però els autors no hi han començat a arribar fins a quarts d'onze, després de la tradicional foto de família a l'Hotel Regina, on cal fer cops de colze per sortir. Flàvia Company duia sota el braç el 'kit' per firmar: una ploma exclusiva i tinta per poder dedicar una bona estona a cada lector. Cuiners, periodistes, escriptors, poetes, esportistes, un públic molt eclèctic es dóna cita en aquesta primera parada del dia.

Foto de família Hotel Regina

A la parada de l'ARA, Carles Capdevila ha estat el més matiner. Signa sobretot un llibre que està sent un 'long runner', 'Educar millor'. Empar Moliner se li afegeix uns minuts més tard i ho fa amb energia, fent esclatar globus. Després Joan Dausà els rellevarà i atraurà un grapat de seguidors que li fan firmar discos i el llibre-CD del concert al Palau de la Música que es pot comprar amb l'ARA. Al llarg del dia hi passaran Carles Porta, Joan Serra, Xavier Bosch, Patrícia Gabancho, Roger de Gràcia i Bel Olid.

Carles Capdevila i Empar Moliner / CÈLIA ATSET

Abans del migdia ja s'intueix que l'atapeïment és extraordinari. L'amenaça de pluja de la previsió meteorològica per a aquesta tarda –que s'acabarà complint, començant per comarques del Pirineu, seguint per les gironines i acabant al litoral central– ha fet concentrar la gent al dematí. Sembla que dissabte li prova, a Sant Jordi. A la una del migdia hi ha un tap tan important que fins i tot talla el trànsit de passeig de Gràcia a l'altura d'Aragó. La gent envaeix la via. Agents de la Guàrdia Urbana amb cavalls han d'ordenar el pas.

Personatges com Risto Mejide, Dulceida i Mario Vaquerizo creen col·lapses. Francisco Ibáñez serà als rànquings un any més? El dibuixant, en plena forma als 80 anys, ha acabat els tiquets per donar torns a les 10 del matí per a les primeres hores. El dibuixant presenta l'antologia de '13 Rue del Percebe' i podria tornar a colar-se entre els més venuts. Les cues ho indiquen: ja fa més de 40 metres. Ja n'ha despatxat 20.000, diu l'editor. L'autor diu que no recorda quants Sant Jordis porta, "40 o 50", i confirma que sempre li ha anat molt bé.

Ibáñez

Cada autor té el seu estil. Víctor Amela s'estira sobre la taula per parlar amb els lectors. Hi ha 'signadors' especials, com l'italià Claudio Magris. Un lector s'hi acosta amb sis llibres i els hi firma tots. El pregoner de Sant Jordi presenta novetat, 'No és procedent'.

Claudio Magris

Un clàssic: Josep Maria Espinàs. Acumular 62 Sant Jordis té les seves conseqüències: signa el seu nou llibre, 'La vella capitana', però els seus lectors s'hi acosten amb altres llibres anteriors. Des que tenia 26 anys que ha signat religiosament cada any.

Josep Maria Espinàs signa per Sant Jordi / MANOLO GARCIA

Fora del centre, també hi ha vida. Al passeig de Sant Joan s'hi concentren els llibres infantils i juvenils i els còmics. L'adaptació en vinyetes de 'Victus', que tot just s'ha presentat aquesta setmana, és un dels que té més requesta a la botiga de Norma Còmics. També Alessandro Barbucci amb 'Ekhö'. S'hi pot passejar més tranquil·lament. A la Fàbrica Estrella Damm al llarg de tot el dia hi ha firmes de discos i llibres i concerts. Els quatre músics de Manel generen cues, i no tenen temps de parlar amb els fans. Albert Pla signa 'Espanya de merda' –acaba les dedicatòries amb un: "Visca el Rayo Vallecano"– i Quimi Portet s'excusa: "Firmo discos, que és una cosa anormal. Sempre m'ha agradat Sant Jordi però per als músics és diferent, perquè ja tenim contacte amb el nostre públic que potser els escriptors no tenen".

Quimi Portet i Albert Pla a la Fàbrica Damm

Els polítics també busquen el seu bany de masses en un dia que, no ens enganyem, ho tenen fàcil amb la gentada que hi ha. Tots els partits tenen parada. La batalla és aconseguir bona posició a la rambla de Catalunya, on els llibreters cada any es queixen que es veuen desplaçats per parades que no es dediquen professionalment a la venda de llibres, per entitats i partits. De 860 llicències entregades per l'Ajuntament de Barcelona, només 200 són de llibreters agremiats. L'alcaldessa Ada Colau i el president Carles Puigdemont celebren la seva primera diada en el càrrec (ell li ha regalat una rosa a ella). Artur Mas ha passejat, en la mesura del possible, per la rambla de Catalunya, a prop de l'estand de Convergència.

L'expresident Artur Mas amb la seva muller / MANOLO GARCIA

Les parades de roses s'han escampat per tota la ciutat. El Gremi de Floristes demanava, un any més, que es compri en botigues de flors, però finalment calculen que han tancat el dia amb un 15% menys de flors venudes, tot i que són més del que preveien per ser dissabte. En tot cas, les roses 'low cost' valien 3 euros a les paradetes. Als basars xinesos baixen a 2,50 euros. Però val la pena buscar parades més sofisticades. El preu de les roses a la rambla de Catalunya pot anar dels 4 als 12 euros. Un ventall per a totes les butxaques. També hi ha qui ven directament un roser 'mini' perquè l'amor floreixi més enllà del dia de Sant Jordi.

stats