Sónar+D (dia 3): 18.000 soldadures i una incubadora de codi obert

A la Maker Faire, s’hi concentra l’univers de la impressió 3D, la fabricació sota demanda per a ús personal i els projectes de codi obert

Les conferències, el MarketLab i l’Startup Garden del Sónar+D només duren fins divendres, però els interessats en les tecnologies creatives poden gaudir-ne durant el cap de setmana. A la Maker Faire, que seguirà oberta tot el dia d’ avui, s’hi concentra l’univers de la impressió 3D, la fabricació sota demanda per a ús personal i els projectes de codi obert, tan diversos com una incubadora per a nadons prematurs, un rusc per a abelles amb aplicació per vigilar-les o una petita pantalla que informa en temps real de la cotització del bitcoin i altres criptomonedes. Ni tan sols cal disposar de maquinària a casa: es pot anar a un ateneu de fabricació com els de la xarxa de l’Ajuntament de Barcelona, o bé a algun dels comunitaris com el de Vilablareix, que presenta un mur multicolor de llums led fet amb 3.000 ampolles de plàstic. “Hem hagut de fer 18.000 soldadures, sis per a cada led”, diuen amb orgull els participants.

Ahir també es podien visitar els espais dedicats a la realitat virtual i augmentada, que mostren fins a quin punt són necessàries tecnologies com Sfëar d’Eurecat, un software per crear l’àudio binaural que fa immersives de veritat les aplicacions tridimensionals, situant els sons en el punt de l’espai que el creador vulgui. Això sí, el tema destacat del Sónar+D ha estat la intel·ligència artificial. Des dels robots amb habilitats socials que Carla Diana presentava divendres, com el Poli de Diligent Droids, que assumeix les tasques rutinàries de les infermeres perquè elles puguin dedicar més estona als pacients, fins als experiments fets amb la plataforma Magenta de Google. Més enllà de reconèixer si el que surt en una foto és un gos o una magdalena -més difícil del que sembla-, hi ha aplicacions que busquen semblances entre dos quadres i mostren el camí per arribar de l’una a l’altra, i d’altres específiques per crear música, ja sigui generant sons nous que en combinen dos que ja existeixen o bé generant patrons a partir dels sons de percussió que acaben de sentir. Al ritme que avança la intel·ligència artificial, ja estic intrigat per saber què veurem al Sónar+D del 2018.

Més continguts de