HISTÒRIA
Cultura 30/05/2012

Catorze entrades del 'Diccionario biográfico español' s'hauran de revisar

El ministre José Ignacio Wert diu que la Reial Acadèmia de la Història haurà de modificar en total 31 definicions

Efe
2 min

MadridCatorze entrades del 'Diccionario biográfico español', elaborat per la Reial Acadèmia de la Història, hauran de ser "revisades en profunditat", setze "lleugerament revisades i una eliminada". Així ho ha anunciat avui el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, en el ple del Congrés, encara que no ha precisat els noms dels personatges.

El ministre ha assenyalat que una obra el propòsit de la qual és recollir la vida de 43.000 personatges de la història espanyola "és evident que pot admetre un cert nivell de controvèrsia, que serà molt més gran com més pròxims a la nostra contemporaneïtat siguin els personatges de què es tracti". El seu antecessor, Ángel Gabilondo, ja havia demanat a l'Acadèmia que "s'adoptessin les mesures oportunes per revisar i corregir immediatament, pels mitjans que siguin necessaris, aquelles entrades que no responguin al rigor històric dels treballs acadèmics".

Es va constituir la comissió acadèmica, que "ha revisat 500 personatges nascuts entre 1875 i 1931 i ha conclòs que 14 necessitaven ser revisades en profunditat, 16 lleugerament revisades i una eliminada", ha dit Wert. El ministre ha recordat que l'Acadèmia de la Història porta "tretze anys ocupada" amb el diccionari biogràfic, que "ha merescut un important suport econòmic" (6,4 milions d'euros) de governs "de diferents significació ideològica".

Els 25 primers volums de diccionari biogràfic (de les lletres A la H) es van presentar a finals de maig de 2011 en un acte presidit pels Reis, i està previst que els 25 restants es publiquin a finals d'aquest any o principis de 2013. La incorporació a la xarxa d'aquesta obra es farà un cop hagin vist la llum tots els volums.

Un dels elements polèmics del dicconari són els autors. L'entrada de l'exgeneral colpista Alfonso Armada està feta pel seu gendre. Les biografies del príncep i les infantes han estat elaborades per la Casa del rei, i la de Francisco Franco per l'historiador i acadèmic Luis Suárez, president de la Fundació Franco.

stats