MÚSICA
Cultura 06/06/2012

Dos mesos de concerts per celebrar 50 anys

Laura Serra
2 min
Dos mesos de concerts per celebrar 50 anys

BARCELONA.El Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols celebrarà durant dues edicions que és el degà de Catalunya. Aquest estiu arrenca el cinquantenari amb 33 concerts d'un "eclecticisme intel·ligent" -segons Albert Bardolet, el director de l'àrea de música de la conselleria de Cultura-, que s'allargaran des de Sant Joan, amb una obertura popular, fins a la Diada. La contenció econòmica (el pressupost és d'1,4 milions) i l'intent de captar espònsors privats ha fet optar el festival i el seu director, Albert Mallol, per aquesta doble celebració. De fet, un dels concerts més importants, el de Zubin Mehta i l'Orquestra Filharmònica d'Israel, l'ha subvencionat un mecenes anònim.

Ahir van presentar un programa ple de complicitats amb altres artistes que estan d'aniversari: Guinovart, el Tradicionàrius, Mehta, la Coral Cantiga o Comediants, que l'any que ve muntaran l'òpera Così fan tutte ,dirigida per Joan Font.

Clàssica d'aniversari

Ros Marbà i la Simfònica del Vallès oferiran un Concert desconcertant d'inauguració. El festival va començar fa 50 anys centrant-se en la música clàssica i la tradicional, i faran honor als orígens. Zubin Mehta amb la Filharmònica d'Israel, el Cor del Patriarcat de Moscou, el Rèquiem de Fauré amb l'OSV i el Cor Madrigal i el concert de la Coral Cantiga amb Albert Guinovart se sumaran a un cicle de cambra vinculat a l'exposició de Carmen Thyssen.

Tradicional i popular

A la revetlla Obrint Pas encendrà la metxa del Porta Ferrada i l'apagarà per la Diada la Cobla Ciutat de Girona. Entremig, cites amb la cultura popular com el concert de 25 anys de Tradicionàrius, la Principal de la Bisbal amb la Coral de Puig-reig i l'obra DAD.EXE d'esbart i cobla, en què quatre coreògrafs s'inspiren en el concepte polític del dret a decidir. D'arts escèniques hi haurà la Llevantada d'artistes de Comediants, la cia. Antonio Gades i el Circ de Pequín. També els concerts tel·lúrics de Lídia Pujol, Roger Mas i Pedro Burruezo.

Jazz per a nous públics

El bateria de The Police Steward Copeland tocarà amb la Stanley Clarke Band en una setmana de juliol jazzística en què també es farà un homenatge a Miles Davis, Bobby McFerrin actuarà amb The Yellowjackets i la Locomotora Negra oferirà un concert especial amb Andrea Motis & Joan Chamorro. La fusió de Concha Buika, el rock del flautista Ian Anderson amb els Jethro Tull i la poeta neosoul Jill Scott tanquen l'oferta.

Pop i 'indie' de casa nostra

La secció pop està confegida amb grans noms propis com Manu Chao, el duo Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina, Ana Belén, Alanis Morissette i la presentació del nou disc dels Smoking Stones (just 50 anys després del primer concert dels Rolling Stones, el 12 de juliol). El festival acull el cartell del Sant Feliu Fest i del Pròxims (amb el bo i millor de l' indie casolà: Standstill, Mazoni, Maika Makovski i Antònia Font). A més, hi actuaran Els Amics de les Arts.

stats