Cultura 10/07/2012

200 dones de la cultura catalana reclamen paritat a Mascarell

Carme Riera, Núria Amat, Isabel Coixet, Muriel Casals i Sol Picó són algunes de les professionals de la cultura que denuncien en una carta que el percentatge femení a les institucions és sempre molt baix

Ara / Efe
1 min

BarcelonaGairebé 200 representants femenines de la cultura catalana han signat una carta que lliuraran aquest dimecres al conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, en què reclamen paritat en l'àmbit cultural. L'escriptora Gemma Lienas i altres professionals de la cultura han presentat aquesta iniciativa a l'Ateneu Barcelonès, amb què reclamen "un esforç per combatre la desigualtat de gènere" en l'àmbit cultural.

El grup de cultura 'Feministes de Catalunya' és el punt de partida de la iniciativa i compta amb l'adhesió de les escriptores Carme Riera, Núria Amat i Gemma Lienas, les cineastes Mireia Ros i Isabel Coixet, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, les coreògrafes Marta Carrasco i Sol Picó, o les actrius Carme Sansa i Montse Alcoverro, entre d'altres firmes.

El 26 de juliol començarà a discutir-se la llei catalana de paritat, i han considerat que la carta és "un toc d'atenció perquè sigui el principi d'un camí" cap a una correcció de la desigualtat existent. Les promotores de l'iniciativa han explicat que a Catalunya no s'ha elaborat mai un informe semblant a l'"Informe Sinde", analitzant l'activitat i el reconeixement de les dones en la cultura. Han criticat que l'informe del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) de 2011, on no es fa referència als gèneres i la paraula dona només apareix dues vegades. Així mateix han analitzat diferents institucions públiques catalanes on han observat que el percentatge femení és sempre molt baix en càrrecs i activitat.

stats