ERC reclama que es retirin Franco i Primo de Rivera del Valle de los Caídos

Una proposició no de llei insta a no dedicar recursos públics al mausoleu fins que no sigui un centre d'interpretació de la memòria històrica

Aquest diumenge farà 41 anys que va morir el dictador Francisco Franco. Aprofitant l'efemèride, ERC ha presentat una proposició no de llei perquè es compleixin les recomanacions que el 2011 va fer la comissió d'experts per al futur del Valle de los Caídos, que entre altres aspectes recomanava l'exhumació dels cossos de Primo de Ribera i Francisco Franco i el trasllat del primer en un lloc no preeminent, i del segon fora del Valle. El govern de l'època es va plantejar executar les propostes dels experts, però al final tot plegat va quedar en paper mullat.

ERC recorda que el Valle "es va erigir amb la suor i la sang de milers de presos, que van patir treballs forçats per tenir ideologies o tendències sexuals que el règim franquista considerava condemnables" i que l'objectiu del règim nacionalcatòlic era aixecar un "magne monument destinat a perpetuar la memòria dels caiguts en la creuada d'alliberament per honorar els qui van donar la via per Déu i la pàtria". Per aquest motiu insisteix en el que proposaven els experts: la resignificació integral del Valle de los Caídos i la creació d'un centre d'interpretació. També es reclama que es retornin les restes humanes enterrades al Valle als seus familiars.

A més, reclamen que no es destini cap subvenció ni recurs públic al Valle de los Caídos que està en un estat de conservació molt precari i necessita inversions importants i polèmiques– ni a les associacions vinculades a l'espai fins que no es reconverteixi en un lloc de memòria democràtica, i es demana la dissolució de la Fundació del Valle en un patronat.