CINEMA
Cultura 21/06/2012

ERC i PSC demanen que el govern defensi el fons de la llei

Els dos grups, que van impulsar una llei que es va aprovar gràcies al tripartit i CiU, defensen l'excepcionalitat cultural del català

Efe / Acn
2 min

BarcelonaTant ERC com el PSC han demanat que el govern lluita pels objectius que defensava la Llei del Cine que va aprovar el tripartit, amb el suport de CiU.

ERC ha demanat avui al Govern que "garanteixi l'aplicació i compliment" de la Llei del Cinema, perquè la resolució de la Comissió Europea sobre aquesta qüestió veu "legítim" protegir el català, i només qüestiona que s'exclogui els films en espanyol de l'obligació de doblar o subtitular. Segons explica ERC en un comunicat, "la UE considera discriminatori que no faci falta doblar o subtitular en castellà, sense arribar a entendre que a Catalunya el coneixement d'aquesta llengua és normal".

Pere Bosch, diputat d'ERC al Parlament, demana a l'actual govern de la Generalitat que "faci complir la llei" i que "els seus acords amb les 'majors' no suposin una contradicció amb la Llei del Cinema". Segons Bosch, si s'ha reformar un article "cal fer-ho amb l'acord de tots els grups parlamentaris que la van aprovar, i sense que signifiqui una modificació del fons de la llei". Pere Bosch afegeix que "si en l'àmbit internacional l'excepció cultural està admesa i regulada legalment, i si països europeus com França la utilitzen per condicionar l'entrada de productes estrangers en el seu territori, Catalunya té també el dret" a acollir-se a l'esmentada clàusula d'"excepcionalitat cultural".

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha considerat aquest dijous al migdia que la Llei del Cinema és vàlida. El líder dels socialistes catalans ha reivindicat que "la idea d'aquesta llei és precisament protegir una llengua que està en dificultats". "Aquest és el fons de la llei. Després hem de veure si el fons i l'execució de la llei coincideixen. Però en tot cas nosaltres creiem que s'ha de protegir de manera molt clara la llengua catalana i tot allò que pugui utilitzar-se en català", ha valorat Navarro, tot al·legant que no ha pogut estudiar el detall de la decisió de la CE.

stats