Una mostra sobre l'origen del racisme, polèmica perquè 'exposa' persones negres

La instal·lació de Brett Bailey 'Exhibit B' provoca una manifestació a París després de cancel·lar-se a Londres. El director sud-africà ha estrenat aquesta tardor a Temporada Alta un 'Macbeth' situat al Congo

Unes 200 persones es van manifestar diumenge davant del centre cultural Centquatre de París per protestar contra l'exposició 'Exhibit B' de l'artista sud-africà Brett Bailey. La mostra és una instal·lació amb 12 bodegons en viu on hi ha persones de raça negra 'exposades' en vitrines. La instal·lació busca recrear els "zoològics humans" de finals del segle XIX, segons el seu autor. "Volia analitzar el racisme i la xenofòbia en la nostra època i mostrar com aquesta visió s'origina en la història", va declarar l'artista en una entrevista publicada pel setmanari 'Les Inrocks'.

Brett Bailey denuncia l'horror de la història colonial del seu país, segons el centre cultural on exposa. El seu director, José Manuel Gonçalves, va emetre un comunicat titulat 'Debat sí, censura no'. "Aquesta obra d'art denuncia sense ambigüitat tota forma de deshumanització, de racisme. A cada retrat viu, el caràcter plàstic extremadament precís basat en fets històrics permet la presa de distància i impedeix qualsevol possibilitat d'impressió degradant", ha argumentat. Fins i tot la ministra de Cultura, Fleur Pellerin, s'ha pronunciat per donar suport a l'artista i els programadors defensant "la llibertat de creació i programació" i ha anunciat una llei per defensar aquests principis que presentarà al Parlament francès el 2015.

La mostra, programada durant una setmana, ja havia estat objecte de protestes a París i també a Londres, on va ser anul·lada al setembre pel malestar que va generar. Ho lamentava el mateix Bailey a l'ARA, en motiu de l'estrena al Temporada Alta d'un 'Macbeth' de Verdi situat al Congo. “Estem acostumats a firmar peticions per salvar... els dofins. Quan no t’agrada una imatge, prems el botó i firmes una petició”, deia criticant també que la gent no s’acostés a veure l’obra abans d'opinar. Els temes que recorre tota la seva obra, plàstica i teatral, són: “L’explotació de l’Àfrica per part d’Occident, la història colonial, les relacions racials i per què diversos estats africans tenen tendència a les dictadures”.

Un portaveu d'un grup identificat en la manifestació com Brigada Anti-negrofobia, va criticar ahir "França per ser un estat racista" per albergar la instal·lació. "Sempre se'ns mostra en posició de víctimes. On són les imatges que ens representen dempeus?", denunciava el portaveu, que va qualificar de "voyeurisme" que es mostri "sempre als negres en una posició inferior".

Més continguts de